Русе е една от областите, в които провелите се на 4 април парламентарни избори са били сравнително честни, като размерът на контролирания и купен вот се оценява на 2% - 1843 гласа от общо подадените 92 138. Това показва анализ на Антикорупционния фонд /АКФ/, разпространен вчера. Нереалните гласове са изчислени на базата на три модела, вземащи предвид нетипично висока избирателна активност в дадена секция, нетипично висок брой на недействителните бюлетини и гласове, отклонения в избирателната активност и резки промени в политическите пристрастия на избирателите.       

Средната „цена“ на мандат в избирателния район е над 8000 гласа, което означава, че цитираните 2% не са изкривили резултатите. 
Според анализа на АКФ между 9 и 11% от секциите в 19-и многомандатен избирателен район /Русе/ показват съмнителни отклонения. В тях са гласували между 7% и 9% от избирателите, чиято тежест в крайните резултати е около 2% както при оптимистичните, така и при песимистичните допускания. 
По общини купеният и контролиран вот има най-голяма тежест във Ветово - 0.5-0.7%. Следват Русе - 0.4-0.6%, Сливо поле 0.3-0.4%, Бяла - 0.3%, Две могили - 0.2%, Борово и Иваново - 0.1%. В Ценово АКФ не вижда съмнителни резултати и там манипулираните гласове се оценяват на нула. Така общата тежест на контролирания вот в Русенска област е някъде между 1,9% и 2,4%.
Най-много купени гласове неправителствената организация вижда в Бургас - 8%, Кърджали - 7%, Пазарджик и Благоевград - по 6%. Най-нисък е размерът на контролирания и купен вот в София 23-ти МИР (0%).
Според изследването на АКФ в национален мащаб най-голям процент от купените гласове са отишли в полза на ГЕРБ - 31%, ДПС - 30%, и БСП - 12%.