Над 30 фирми кандидатстват самостоятелно или в обединения по обществената поръчка за изграждането в Русе на анаеробна инсталация за разграждане на битови отпадъци с надеждата да получат част от отделените за тази цел близо 29 млн. лева. За проектиране, авторски надзор и строителство на обекта с прогнозна стойност 27 817 708,94 лева с ДДС конкурентите са осем. Двойно повече са кандидатите, предпочитащи да извършват строителен надзор и инвестиционен контрол по проекта срещу 1 009 600 лева с ДДС.
Анаеробната инсталация за разграждане на битови отпадъци ще бъде една от най-големите екоинвестиция в региона за последните години на стойност близо 28 млн. лева. Инсталацията трябва да преработва 17 845 тона отпадъци годишно. На оползотворяване ще подлежат хартия и картон, хранителни, зелени и градински отпадъци. Изграждането на съоръжението трябва да завърши до 840 дни, т.е. за две години и 4 месеца. Инсталацията ще се намира по пътя за Николово до регионалното депо за отпадъци и ще преработва и боклука на общините Ветово, Иваново, Сливо поле и Тутракан.
Сред кандидатите за строителство на инсталацията са „Балканика Енержи“ АД, София, която вече спечели аналогичната поръчка в Бургас, както и „Строително-предприемачески холдинг“ ЕООД, София, което изпълнява подобен проект в Шумен. Техни конкуренти са ДЗЗД „ВТЕ Русе“ /включващо „Хидростроителство“ ООД, с. Герман, „Хаустехник“ ЕООД, с.Цръклевци, и „Стройпроект 2004“, София/, Консорциум „Анаеробна инсталация“ /“Пътстрой-Варна“ ЕООД и „Мюлер Абфалпроекте“ АД/, ДЗЗД „Биогаз Русе 2021“ /“Атоменергеромент“ АД и „Еко Аква Системи“ ЕООД/. 
В ДЗЗД „Органика Биотех“ влизат „Джи Си Ар“ АД на енергийния бос Богомил Манчев, „Енерго Ремонт Строй“ ЕООД и „Екоенержи Технолоджи“ ООД. Останалите участници са ДЗЗД „Гесима Груп“ и Обединение „Русе Анаеробна Инсталация 2021“, в което влизат „Геострой“ АД, „В и Р Инженеринг“ ООД, „Сорико“ ООД и единствения кандидат от региона - „ЕнЕфект - МЛ“ ООД, с. Нисово.
Предстои да бъде определена датата за отваряне на ценовите предложения и класиране на офертите.