Здравните власти в САЩ и Държавният департамент предупредиха американците да не пътуват до Япония заради увеличение на разпространението на коронавируса в страната, която се готви за домакинството на Олимпийските игри след два месеца, предаде Асошиейтед прес.

Предупрежденията не забраняват на американските граждани да посещават Япония, но могат да окажат влияние във връзка със застраховките за пътуващите и да изиграят роля за вземането на решения от спортистите дали да участват в игрите, а от зрителите - дали да присъстват.

"Пътуващите би трябвало да избягват всякакви пътувания до Япония", заяви Центърът за контрол и превенция на болестите. "Поради настоящата ситуация в Япония дори напълно ваксинирани пътуващи хора може да бъдат застрашени от заразяване и разпространение на разновидности на КОВИД-19 и би трябвало да избягват всякакви пътувания до Япония", беше посочено в изявлението.

Предупреждението на Държавния департамент гласеше: "Не пътувайте до Япония заради COVID-19."

Олимпийският и параолимпийският комитет на САЩ каза, че все пак очаква американските атлети да могат безопасно да се състезават на игрите в Токио.

Главният секретар на японското правителство Кацунобу Като заяви, че Токио вярва, че няма промяна в американската подкрепа за провеждане на игрите въпреки издадените предупреждения, посочва Ройтерс.