Пенсионирана учителка от Русе дава нов живот на глаголицата. Стойка Димитрова е преписала „История славянобългарска“ с буквите от първата българска азбука и е дарила труда си на Регионалния исторически музей. Надява се, че така ще възкреси интереса към глаголицата, създадена от братята Кирил и Методий.
Като дългогодишен начален учител Стойка Димитрова от години се интересува от историята на българската азбука. Вече пенсионерка, 79-годишната преподавателка решава да изучи тайните на глаголицата.
„Буквените знаци са 41, на всяка буква от глаголицата отговаря буква от кирилицата, дори и при подреждането им. Те съдържат кръст, кръг и равнобедрен триъгълник. Глаголицата е енергийна азбука, защото се смята, че с кирилицата с препинателните знаци ние накъсваме мисълта, докато тук не. Започваш, всички букви са еднакви и имаш само точка“, казва Стойка Димитрова.
Заедно със сестра си Яна първо прави препис на глаголица на молитвата „Отче наш“. Малко след това се ражда и идеята за „История славянобългарска“.
„Сравнително бързо съм я написала, но аз имах вътрешна нагласа, като едно моторче. С този ръкопис сбъднах мечтата си да възкреся първата българска азбука глаголицата, и то чрез препис на първата българска история на Паисий“, казва тя.
След четири месеца книгата е готова, а приятели от пенсионерската асоциация я съветват да я дари на музея.
„С името си Стойка и стоицизма, с който е направила този истински дар за българите, аз й се покланям. С това тя прави празника 24 май още по-значим за всички българи в България и извън нея. Нашата България е дала всичко на света и кирилицата и трябва това да се знае и отчита от целия свят. Книгата една голяма истинска придобивка за музея и съвременните деца българчета ще научат как се е писало навремето с този истински йероглиф“, казва председателят на Българската асоциация на пенсионерите и мъдростта Петинка Митева.
Самата Стойка Димитрова се гордее, че от 2007 г. ЕС е признал кирилицата като трета азбука в ЕС заедно с латиницата и гръцката азбука.
„Най-голямото благодеяние на българите е, че подкрепиха делото на Кирил и Методий и продължиха да разпространяват знанието и свободата на духа и мисълта“, казва тя.
Русенската учителка споделя още, че 24 май за нея е личен празник, защото цял живот е учила децата на четмо и писмо с голяма любов.