Русенската „Булмаркет ДМ“ ще отдели производството на биодизел в отделна юридическа структура, като до 25% от капитала ще бъде листнат на някоя от европейските борси. Компанията оценява тази част от бизнеса си на 1 млрд. лева и планира да направи предлагане на акции за 250 млн. лева, с които да финансира стратегическото развитие на дружеството. 
В момента в „Булмаркет“ се извършва преструктуриране, като всички фирми заети с производството и търговията с биодизел - „Астра Биоплант“, „Олео Протеин“, „Оберьостерайхише Биодизе“ и др., се вкарат под шапката на „Астра Финанс“. До 25% от капитала на тази компания ще се предложат на някоя от големите европейски борси, като се проучват възможностите акциите да листнат на борсите в Лондон, Амстердам и Варшава. За консултант на предстоящото IPO /първично предлагане на акции/ е наета световно известна финансова компания. Набраният капитал ще се използва за финансиране на проекти за развитие на бизнеса и придобивания на други компании, основно в чужбина, обясни управителят на „Булмаркет ДМ“ Станко Станков.
Ако плановете се осъществят, „Булмаркет“ ще стане една от малкото българки компании, чиито акции се търгуват на международна борса. За бизнес от такъв мащаб всъщност няма вариант за листване на българската борса, където оборотите са изключително ниски и набирането на капитал от порядъка на 250 млн. би било невъзможна задача. 
С приходи от 1,9 млрд. лева „Астра Биоплант“, която в момента консолидира резултатите на част от фирмите, занимаващи с производство и търговия на биодизел, е пета по оборот компания в България, пред „Кауфланд България“, „Булгаргаз“, АЕЦ „Козлодуй“ и БТК.
Според анализ на Института за пазарна икономика приходите от продажби на групата на „Булмаркет ДМ“ достиат 1,5% от оборота на всички нефинансови предприятия в България. „Астра Биоплант“ носи 5,5% от приходите на на цялата ни химическа промишеност, а групата формира 30% от българския износ на горива. Производството на биогорива създава търсене за 5% от общото производство на слънчоглед в България и 45% от производството на рапица, като генерира приходи за земеделието в размер на над 160 млн. лева.  

Награди за 25-годишнината компанията
съпътстваха петата фирмена спартакиада

Отборът на „Астра Биоплант“ за пореден път стана комплексен победител в петата фирмена спартакиада на „Булмаркет ДМ“, която се проведе на стадион „Локомотив“. Служители от фирми на групата се състезаваха в осем вида спорт - футбол, волейбол, тенис на маса, шахмат, канадска борба, стрелба с лък, дърпане на въже и надбягване с чували. Челните тройки от всички дисциплини получиха специално изработени медали, а класирането по точки определи купата за комплексен първенец да отиде у „Астра Биоплант“. 
Тазгодишната спартакиада бе по-специална, тъй като съвпадна с 25-годишнината на „Булмаркет ДМ“, създадена през май 1996 г. И ръководството на компанията се бе погрижило празникът да е грандиозен, като бе поканило не само само всички свои над 1000 служители, но и целите им семейства. Скара, бира и безалкохолни напитки имаше за всички, за забавлението на децата се грижеха аниматори, за тях имаше и специални комплекти с лакомства. 
Всички служители на компанията участваха и в томбола, като десет късметлии получиха подаръчни ваучери за 250 лева и бутилка вино от избата на собственика на „Булмаркет“ Станко Станков.
Спартакиадата започна и завърши с награди.
Станко Станков припомни най-важните моменти от историята на компанията, подчертавайки, че всички бизнеси от многостранната дейност на групата са започнати от нулата, развити не благодарение на подарени куфарчета с пари, а с много работа. Той подчерта, че най-ценният капитал на компанията са нейните служители и награди 25 от тях, работещи на различни нива във всички фирми от групата, но отличили се с професионализъм, лидерство, иновации, фокус към клиента и стандарти за качество. Още 12 сегашни и бивши сужители на „Булмаркет“ с принос за развитието на компанията, получиха специални награди.
В края на церемонията с награда бе изненадан и самият Станко Станков. От името на служителите зам.-управителят на „Булмаркет ДМ“ Светослав Първанов му връчи приз за „Двигател на развитието на „Булмаркет“. Наградата представляваше умален, но напълно работещ модел на първия в света парен двигател, построен през 1679 г. от френския изобретател Дени Папен.