Предложение за изграждането на цех за леене на метали в Западна промишлена зона разбуни духовете на русенци в последните дни и стана повод за нови обвинения към институциите, които така и не успяват да се справят с известни на всички индустриални замърсители. Истинска дискусия по казуса се разгоря във Фейсбук групите „Обществен съвет Русе“ и „За чисти въздух и вода в Русе“, където множество граждани се обявиха против допускането на нов потенциален замърсител.  

Опитите на представители на фирмата инвеститор „Метал Фусион“ да обясни какви уникални за България аспиратори и системи за пречистване ще има в леярната, бяха посрещнати с недоверие. И очевидно на насроченото за за 14 юни обществено обсъждане на доклада за въздействие на околната среда ще бъде горещо. То ще се състои от 17 часа в сградата на Община Русе на ул. „Олимпи Панов“ 6.
Фирмата, която ще се намира в Западна промишлена зона, иска да извършва преработка чрез топене на скрап от черни метали с капацитет до 3 тона на ден и производство на детайли от въглеродна и неръждаема стомана. 
„Метал Фусион“ е ООД с капитал само 10 лева и с испански съдружници - 80% са на „Хокаик“ ООД, Испания, а по 10% държат Серхио Хавиер Вийегас Диас и „Маркен Легасан“ ЕООД, Испания. Фирмата се опиутва да стартира претопяването на метали от 2019 г. И докато чака всички одобрения е започнала строителство без разрешително, за което вече има съставен акт по Закона за устройство на територията. Първоначалният оглед на специалистите от РИОСВ е открил нередности, затова е дадено отрицателно становище по ОВОС. През март тази година е направена нова проверка, която вече дава положително становище и препоръчва на Експертния екологичен съвет при РИОСВ Русе да одобри реализацията на инвестиционното предложение.
Каквито и благоприятни заключения да извадят експертите обаче, те едва и ще променят отрицателното становище на гражданите. И това е така не защото конкретно с предложението на „Метал Фусион“ има някакъв проблем, а защото русенци не вярват, че институциите могат да упражняват реален контрол. И „Монтюпе/Линамар“ имат аспирации и филтри, но мнозинството жители на Русе вярват, че продължават да обгазяват града безнаказано. В същото, изглежда, са убедени и в РИОСВ, но нямат начин да докажат източник на замърсяването, така че се ограничават със символични глоби за някакви формални нарушения. Общинската комисия за въздуха също посочи „Монтюпе/Линамар“ за основен източник на замърсяване на въздуха, но си остана с тази констатация. Всички политически сили, както и кметът Пенчо Милков, също много пъти декларират, че чистият въздух на русенци е техен основен приоритет, но резултати до момента няма. А проблемът „Монтюпе/Линамар“ вече се отразява негативно на инвестиционния климат в региона. Общественото мнение се обръща дори срещу производители, които не работят с никакви отрови, но се занимават с „химия“. Вероятно дори световни химически гиганти като BASF, „Байер“, „Дюпон“ или „Мицубиши Хемикъл“ вече не биха били добре дошли в Русе. А дори отнякъде да се появи компания от бъдещето с извънземни пречистващи технологии, тя също би била посрещната с недоверие.