Русе явно няма лесно да се отърве от испански инвеститори, които изгарят от желание да имат точно в нашия град леярна за черни метали. РИОСВ-Русе разгледа и отхвърли поредната оферта - на пръкналата се съвсем наскоро „Луканор“ ЕООД. И както изглежда, това е поредният клонинг на затворената преди години „Билбобул“. Която все спира работа, но после възкръсва под друго име и с нови водещи лица.
„Билбобул“ спря окончателно работа през 2019 г. и е в несъстоятелност от февруари миналата година. През 2020 г. обаче заработи нова испанска леярна под шапката на фирма „Сид Грийн“.
Нейните собственици формално бяха други, но се знаеше, че са все същите инвеститори на „Билбобул“. През миналата година целият град трябваше да обедини сили, за да спре друг клонинг - „Метал Фусион“, която твърдеше, че няма нищо общо с „Билбобул“, но бе управлявана от бившия производствен директор на испанската фирма. След като eкоинспекцията, общинската администрация и цялото гражданско общество се обяви против, „Метал Фусион“ не получи разрешение за започване на дейност. А преди две седмици директорът на РИОСВ Цонка Христова съобщи, че е отнет лиценза и на „Сид Грийн“, която в рамките на три години е наказвана два пъти с наказателни постановления.
Няма никакви проблеми обаче - веднага се появява трети клонинг под името „Луканокс“ ЕООД. Формално той пак няма нищо общо с предходните, а управителят му Микел Очоа Ориендо е непознато лице. Регистрирана е през миналата година, но не личи досега да е извършвала някаква дейност. Сега обаче е депозирала инвестиционно предложение за „Обособяване на участък за производство на изделия от стомана с една индукционна пещ, с вместимост 1000 кг и производствен капацитет до 4 плавки на денонощие“.
От това предложение става ясно, че „Луканокс“ иска да пусне леярна на същото място, на което досега се намираше „Сид Грийн“. От него обаче не се разбира дали ще се експлоатира пещта на „Сид Грийн“ или ще се строи нова, договорите за наем са от 1 юли 2022 г., дата, която още не е настъпила, а и не е изпълнено задължението да се уведоми обществеността за готвената инвестиция. Затова РИОСВ прекратява процедурата. 
Решението подлежи на обжалване пред министъра на околната среда и водите или в съда, но испанската фирма едва ли ще го направи, тъй като няма никакви шансове за успех. Нищо не пречи обаче упоритите инвеститори да направят ново предложение от името на друга фирма. Нищо чудно да имат вече още две-три регистрирани в запас.