Литва обяви, че няма да разреши заминаващи или пристигащи полети през въздушното пространство на Беларус, ден след като Беларус принуди самолет да кацне и арестува журналист на борда.

"Всякакви полети до или от летищата в Литва през беларуското въздушно пространство са забранени", заяви министърът на транспорта Мариус Скуодис на правителствено заседание в столицата Вилнюс.

Правителството на Литва отбеляза, че предлага на ЕС въздушното пространство на Беларус да бъде затворено за всички международни полети от базирани в ЕС авиокомпании.

Министърът на транспорта допълни, че иска забрана за беларуските авиокомпании да летят до държави членки на ЕС и санкции срещу беларуската национална авиокомпания "Белавия", както и за "всички хора и организации, отговорни" за инцидента.

"Литва има възможността да предприеме определени действия сама, но основният отговор, на който се надяваме, трябва да бъде международен", каза външният министър Габриелиус Ландсбергис.

Регионалният превозвач "Еър Балтик", базиран в Латвия, по-рано подчерта, че ще избягва беларуското въздушно пространство до по-нататъшно известие.

Литва и Латвия споделят граница с Беларус.

В Полша, която също граничи с Беларус, премиерът Матеуш Моравецки заяви, че и той ще настоява ЕС да забрани всички полети до и от Беларус.

Той определи инцидента като "безпрецедентен държавен тероризъм от страна на Република Беларус".