Полицията и армията в Белгия вече трети ден са крак в опит да заловят тежко въоръжен и опасен мъж, заплашвал най-известния вирусолог в страната. Мъжът, който е военен, е успял да открадне въоръжение от поделението, в което работи. Смята се, че той се укрива в един от националните паркове в страната.

Рано тази сутрин беше възобновена акцията по издирването на тежко въоръжения мъж. Националният парк Хохе Кемпен, в който той вероятно се укрива, е затворен за посетители. В издирването на участват над 350 полицаи, както и армейски части с военни машини и хеликоптери.

Издирваният мъж също е военен, участвал в мисии в Афганистан и бивша Югославия. Заради симпатии към крайнодесни екстремистки организации е бил понижен в чин. Бил е дори в списъка на федералната служба за тероризма. Въпреки това е имал достъп до склад с оръжия и муниции.

"Екстремизмът няма място в армията. Поисках вътрешно разследване, както и актуална информация за случаите на екстремисти в армията. Чакам тази информация, за да разберем как се е стигнало до тази ситуация", заяви министърът на отбраната Людивин Дъдондер.

Според психолози ограничителните мерки и пандемията са подтикнали мъжа към крайни действия. Затова и заплахите му са насочени към вирусолог номер едно на Белгия Марк ван Ранст.