Президентът Росен Плевнелиев е говорил с руския си колега Владимир Путин в Сочи, стана ясно от прессъобщение на Кремъл от неделя вечерта. Оттам публикуваха информация, озаглавена "Владимир Путин проведе ред двустранни срещи". В нея са изредени държавници, с които Путин е разговарял преди церемонията по закриването на олимпийските игри.

Сред тях наред с Плевнелиев са посочени премиерите на Сърбия Ивица Дачич, на Армения Тигран Саркисян и на Южна Корея Чун Хон Уон, която е домакин на следващите олимпийски игри. Споменати са президентите на МОК Томас Бах и на организационния комитет "Пьончан 2018".

"Прием. Присъстват всички официални гости. Едно изречение за добрата организация. До мен е председателят на МОК, зад мен е министър-председателят на Южна Корея. Времето е 20 секунди. Опашката от чакащи - голяма. Ако това е двустранна среща, аз съм олимпийски шампион." Това коментира президентът Плевнелиев пред "24 часа".

По-рано и от прессекретариата на държавния глава уточниха, че той не е имал нито тайна, нито каквато и да е среща с Путин, а само поздравил домакините. "На прием в Сочи президентът Росен Плевнелиев и председателят на МОК Томас Бах поздравиха домакините за организацията на зимните олимпийски игри", написаха от прессекретариата на президентството в профила в туитър по повод снимката в сайта на руския президент, на която се вижда здрависването на Путин с българския държавен глава.

За сметка на това също от туитър вчера президентът Плевнелиев подкрепи доста категорично "демократичната революция в Украйна".

Държавният глава написа: "С месеци украинците се бориха срещу един режим, който не се посвени да предизвика кръвопролития и да атакува собствения си народ. Надявам се никога повече да не видим подобни сцени на кръвопролития в приятелска Украйна. Сега е много важно в Украйна бързо да бъде съставено правителство на националното помирение с широко представителство. Всички политици да декларират, че ще работят за запазване на териториалната цялост на Украйна и за бързи и честни избори. Нека народът на Украйна да реши бъдещето си."

Президентът е на визита в Черна гора във вторник и в сряда.