На 41 въпрос на матурата по български език и литература се падна тема 22.

Изпитният вариант бе генериран при възможни 390 625 комбинации по компоненти. Общият брой на възможни комбинации заедно с темата пък бе 11 718 750.

Това е последният випуск, който ще положи изпита в сегашния му формат. Близо 49 373 зрелостници са подали заявления да положат матурата. ДЗИ ще се проведат в над 5000 зали, които ще бъдат под постоянно наблюдение. "Изградили сме видеонаблюдение, което ще бъде в реално време в центъра на министерството", обясни зам. - образователният министър Мария Гайдарова. Тя увери, че са създали максимална сигурност и няма начин отговорите на матурата да бъдат продадени.

По последни данни към 18 май има 8  карантинирани зрелостници, които ще положат изпита, в отделни стаи. Те ще влизат от отделни входове, квесторите им ще бъдат ваксинирани, а МВР знае маршрута им до училище.

Има и двама  ученици с коронавирус. Те обаче ще мога да се явят на втората дата на матурата - 26 август. Висшите училища пък ще бъдат уведомени, че тези ученици ще получат по-късно дипломите си.

Зрелостниците трябва да бъдат в училищата най-късно в 7:30 ч.. Със себе си трябва да носят документ за самоличност, задължително черно пишеща химикалка и голям прозрачен плик за връхните си дрехи или чанти. Трябва да представят и служебната бележка за явяване на изпита. Тя може да бъде и на мобилен телефон. На входа на училищата на учениците ще се мери температурата. В стаите пък ще трябва да носят маски.

Матурата ще започне в 8 часа и ще продължи четири часа. Изпитът ще бъде разделен на три модула. Учениците ще могат да излизат от залата, едва след като са приключили работа по съответния модул и пликът е запечатан.