Световната федерация по кану-каяк обяви окончателно, че Станилия Стаменова получава квота за участие на олимпийските игри в Токио. По информация на „Утро“ кануистката на русенския клуб „Георги Демирев“ взема виза за японската столица заради освободени квоти от състезатели от Северна Америка.
Стаменова смени клубното си членство преди няколко месеца. Тя и федерацията влязоха във война, след като бившата световна шампионка на 200 метра обвини централата, че не се грижи както трябва за подготовката й. Отговорът на шефовете беше, че Стаменова така и не е намерила общ език с треньор, с когото да работи по-дълго време.
Междувременно звездата на „Георги Демирев“ и най-добрият наш каякар през последните десетина години Мирослав Кирчев се размина с квота на олимпийската квалификация в унгарския град Сегед. В старта на 1000 метра Кирчев финишира на четвърто място, а виза за Токио се полагаше само за първенеца и втория в класирането състезател.
Равносметката дотук показва, че Русе има двама сигурни участници на Олимпиадата - борецът Георги Вангелов и Станилия Стаменова.
Лекоатлетът Християн Стоянов отдавна завери виза като участник в параолимпийската надпревара.
Надеждите за поне още една квота е в щангиста от клуб „Русе“ Стилян Гроздев.