Две трети от малките фирми все още не са избрали доставчик на електроенергия на свободния пазар и не са готови за пълното либерализиране на цените след 30 юни. Според данните на „Енерго-Про“ 45 хиляди небитови абонати на дружеството още не са сключили договори с избран от тях доставчик на ток. И имат само три седмици да го направят.
В момента фирми, които не са избрали все още доставчик, се снабдяват с електроенергия по типов договор, одобрен от Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/.       

В случай, че не подадат заявление за избор на доставчик до 10 юни 2021, съгласно законовите разпоредби те ще преминат от 1 юли към Доставчик от последна инстанция. Функцията му е да осигури електроснабдяване и клиентите, които нямат доставчик по една или друга причина. Цените за тази услуга обаче най-вероятно ще са доста по-високи.
Още с началото на промените, касаещи малкия бизнес, „Енерго-Про“ стартира информационна кампания с цел да информира своевременно своите клиенти какво е необходимо да направят. Компанията проведе редица срещи, на които информира местна власт, омбудсмана и други институции по темата. Малките фирми в Североизточна България бяха уведомени чрез писма, съобщения в медиите и информация на сайтовете на дружеството. Но очевидно две трети от тях са пренебрегнали проблема.
За да изпълнят законовите условия, клиентите могат да изберат доставчик измежду 50 лицензирани фирми, сред които е и търговското дружество на „Енерго-Про“. Енергийната компания обръща внимание, преди сключването на договор за доставка на електроенергия клиентите да следят за точните условия в него, включените в цената параметри, както и стабилността и дългогодишния опит на доставчика.
Да се избере доставчик на електроенергия, вече е доста по-лесна задача. Списък на фирмите, предлагащи тази услуга, е наличен на сайта на КЕВР. От началото на годината регулаторът създаде и специална онлайн платформа, в която клиентите могат да сравняват оферти за доставка на електроенергия от лицензираните търговци в цялата страна.