Стана традиция вече консултациите за състава на Районната избирателна комисия /РИК/ да завършват без окончателен резултат и да се чака решението на централната изборна администрация. Камъчето на раздора и този път беше председателското място плюс секретарското. Единственото съгласие, постигнато от партиите на консултациите, водени от зам.областния управител Валентин Колев, беше за зам.-председателите. Това ще са юристът Ина Райчева от „Има такъв народ“ и ИТ специалистът Стефан Бонев от „Демократична България“.
Председател на РИК за изборите на 4 април бе посочената също от ЦИК Милена Хинкова от БСП, която и сега беше предложена от социалистите, но от ГЕРБ реагираха остро: „Нашата позиция е, че председателят на РИК трябва да е млад и жизнен. Имаме доста забележки към председателя на последните избори, но не желая да влизам в обяснения. Предлагаме Анелия Петрова, която е два мандата председател на ОИК“ заяви Свилен Иванов. Той подчерта, че е изненадан от позицията на спечелилата в Русе партия „Има такъв народ“, която не претендира за председателското място. 
На предложението на ГЕРБ опонира областният председател на БСП Пламен Рашев с аргумента, че председателят трябва да е юридически подготвен.
За секретарското място бяха направени две предложения - на Шейнур Еюб от ДПС и на Николай Братованов от ГЕРБ. „Предлагаме стойностни хора с опит. Ние сме правили много отстъпки и сега е ред да бъде направена такава в наша полза“, каза областният председател на ДПС Дауд Ибрям, който беше категоричен, че няма да отстъпят. Подкрепа за предложението даде Свилен Иванов от ГЕРБ, но само при условие, че председателското място е заето от Анелия Петрова, иначе държат секретар да е Николай Братованов.
Дискусията бе прекратена от Евгений Хараламбиев от „Демократична България“ с думите, че няма драма, ако партиите не получат желаните позиции.
Окончателното решение за състава на районната избирателна комисия за изборите на 11 юли беше оставено на ЦИК, която трябва да се произнесе до 25 май.