Русе ще бъде домакин на първото национално състезание по безопасност на движението, което тази година организира Министерството на образованието и науката. Това съобщи за „Утро“ началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева, която откри областния кръг на надпреварата с участието на два отбора от основното училище в Ценово и от Математическата гимназия. Ние от години правим местни състезания, тъй като владеенето на правилата за движението са изключително важни за децата, радвам се, че тази необходимост бе оценена и че учениците в цялата страна ще показват колко са подготвени безопасно да пресичат улици, да карат колелета и да са част от движението, каза Георгиева. 
Националният кръг на състезанието ще се проведе от 18 до 20 юни, като двете възрастови групи ще бъдат разделени - отборите на учениците от 5 до 7 клас ще се съберат в Габрово, а големите - от 8, 9 и 10 клас, ще се състезават в двора на русенското училище „Отец Паисий“. Дворът е напълно обновен и разполага с отлични условия за подобни състезания, това показа и областният кръг, проведен в събота. Той се състоя в две части: писмен тест и майсторско управление на велосипед с преминаване през препятствия. 
В националния етап градът домакин ще бъде представен от отбор на Професионалната гимназия по речно корабоводене и от тима на Математическата, който стана победител в надпреварата в събота и ще замине за Габрово в средата на юни.