Има подозрения, че лидерът на френската партия „Национално обединение“ Марин Льо пен вероятно стои зад организирането на централизирана схема по създаване на фиктивни работни места в Европейския парламент. Това става ясно от отчет на следователите от Централния офис за борба с корупцията, данъчните и финансовите нарушения на Франция, пише вестник „Журнал дю Диманш“.

Разследване по този въпрос се провежда в продължение на вече пет години. Вестникът цитира откъси от 98-страничния доклад от 15 февруари, в който се твърди, че „с посредничеството на кадрови служители и ръководството на партията е била създадена измамна схема за злоупотреба с европейски средства чрез наемане на фиктивни парламентарни помощници“. С оглед събраните показания и фактите, публикувани в документа, се прави изводът, че Льо Пен носи пряка отговорност за организирането на тази схема.

Според показанията на бившия евродепутат от „Национален фронт“ Софи Монтел, след европейските избори през 2014 г., когато в ЕП влязоха 24 депутати от партията, е проведено съвещание, на което Льо Пен е обсъдила със своите съпартийци въпроса за наемането на сътрудници. На депутатите е било разрешено да наемат само по един помощник, а останалите са били назначени от ръководството на партията. Според материалите по делото, това е можело да бъдат както депутати от партията, така и работещи за партията сътрудници, например бодигардът на самата Льо Пен.

Отбелязва се, че с някои са сключвани 24-часови договори, когато е трябвало спешно да бъдат усвоени предоставяните от ЕП средства, които са „изразходвани единствено за нуждите на партията“, а не за дейността в рамките на Европарламента.

В заключение става ясно, че 17 човека са заподозрени за „незаконно използване на държавни средства“ и „измама в рамките на организирана група“. В Европейския парламента смятат, че тази схема е ощетила институцията с 6,8 милиона евро.

Адвокатът на Льо Пен Родолф Бослю отхвърли категорично тези обвинения и подчерта, че всички посочени в материалите помощници „са работили по едно или друго време“, но когато партията е представила доказателствата за изпълнената от тях работа, следователите са заявили, че те не са подходящи.

„Човек може да си помисли, че европейският и националният дневен ред не се препокриват никъде, но не е работа на съда да решава как парламентаристите трябва да организират своята работа“, подчерта той.

Става въпрос за същото онова безкрайно разследване за парламентарните сътрудници, което властта вади на светло преди всички избори, показвайки по този начин, че това е единствената им цел, заяви самата Льо Пен.

През 2019 г. Съдът на ЕС задължи политика да възстанови на Европарламента сумата от 300 000 евро, тъй като не успя да докаже, че нейните асистенти действително са изпълнявали задълженията си. Аналогично решение съдът взе и спрямо друг евродепутат от партията – Брюно Голниш.