„Жадувам малка къща в планината и огнище да разказва на човека патилата“ - това е стих от творба на Катерина Кайтазова, отпечатана на корицата на втората й книга. „По етажите на любовта“ ще бъде представена на 20 май пред академичната общност на Университета по хранителни технологии от 14 ч. в зала „Хоризонт“. Събитието се организира по инициатива на Стопански факултет със съдействие на доц. д-р Петя Несторова, директор на Департамента по езиково обучение, физическо възпитание и спорт в УХТ. Литературното четене е наречено „Настроение за 24 май“.

Авторката е студентка в първи курс в специалност „Хранене и туризъм“. Завършила е Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника и е насочена да продължи образованието си в УХТ от учителката си Донка Николова.

Започва да пише стихове, когато е ученичка в 8 клас, след час по литература, в който трябва да направи акростих по избрана от нея тема. „Оттогава пиша непрекъснато, най-напред публикувах в училищния вестник, а първите ми официални публикации са в алманах „Проза 2009 г.“ и алманах „Любовна лирика 2010 г.“ на издателство „Буквите“, казва Катерина.

Първата си стихосбирка издава през 2015 г. Тя е със заглавие „Къща за гости“. Катерина също мечтае да направи своя къща за гости някъде в Родопите. Учи в УХТ, защото знае, че само подготовката тук може да й даде възможност да я осъществи.

На 20 май 2021 г. ще бъдат представени двете й книги, а всички почитатели на истинската поезия ще се насладят на изящното й творчество. Редакторът на „По етажите на любовта“ Ирена Панкева казва, че ключови думи в стиховете на Катерина са душа, вяра, добро, хора, заедно, път, слънце.