Община Русе иска да купи три нови елекромобила с проект по Инвестиционната програма за климата, финансирана от Националния доверителен екофонд. Предложението чака одобрение от общинските съветници на предстоящата сесия на 20 май. Крайният срок за подаване на формулярите е 31 май.
Трите електромобила са тип „баничарка“ и ще се използват от общинското предприятие „Комунални дейности“, каза зам.-кметът Димитър Недев. „Електромобилите са малки и планираме да ги използваме на паркинги за пренасяне на конуси и други предмети“, обясни Недев. 
За всяка от машините ще бъде предоставена субсидия от 20 000 лева или общо 60 000 лева. Общината обаче ще доплати за всеки по 30 000 лева, тъй като един електромобил модел L7e струва около 50 хил. лева. Това стана ясно на вчерашната комисия по бюджет и финанси. Сметките са направени на база вече получени предложения от доставчици, но зам.-кметът Димитър Недев отказа да разкрие чии са офертите.
„Все още е рано да споменем кой е отправил предложения, но изборът ще бъде направен според посочените изисквания на програмата, които са най-вече технически. Автомобилите ще се използват в централната част на Русе за обслужване на сините паркозони“, каза Недев. 
С държавни средства ще бъдат покрити и 50% от стойността на допълнителните надстройки на автомобилите. Според администрацията за останалите 50% ще са нужни около 2000 лева.