България ще има три бадминтонистки на олимпийските игри в Токио. Това са двукратните европейски шампионки на двойки Габриела и Стефани Стоеви и Линда Зечири на единично.

Новината съобщи за БНР изпълнителният директор на федерацият ни по бадминтон Антраник Касабян.

Българките се класираха предсрочно за Игрите в Токио, след като олимпийската квалификация в Сингапур, която трябваше да се проведе от 1 до 6 юни, бе отменена заради пандемията от COVID-19.

Двукратните европейски шампионки сестри Стоеви са най-високо ранглистираната европейска двойка в класацията за Токио, където заемат осмото място. Преди тях са дуети от Япония, Китай, Индонезия и Южна Корея.

Линда Зечири заема 32-ото място за олимпийските игри с актив от 21 752 точки. Така тя спечели квотата за България, като изпревари Мария Мицова, която има 21 078.

Любопитно е, че същото трио участва и на летните олимпийски игри в Рио през 2016 г. Тогава най-доброто класиране за страната ни постигна Зечири, която спечели своята предварителна група и стигна до елиминационната фаза, докато сестри Стоеви не можаха да преодолеят групата си.