Дрехите, мебелите, килимите и още куп други неща в дома ви са едни от най-големите виновници за постоянния прах, който се налага да почиствате. Те излъчват микрочастици във въздуха, които по-късно се превръщат в прах.

Хартии и кашони

Влакната от хартията се ронят и генерират прах - това е причината, поради която трябва да чистим от праха рафтовете с книги. Освен това има и други източници на прах от хартия в домовете, като стари вестници и списания, кутии за обувки, хартиени опаковки от домакински уреди. Добре е да се стараете да съхранявате хартията извън дома ви.

Щори с ламели

Голяма част от праха попада в домовете ни през прозорците - затова щорите, които служат като бариера, се замърсяват доста бързо. Щорите, които се почистват по-лесно, могат да помогнат в тази ситуация.

Вместо стандартните щори с ламели, които се покриват бързо с прах, по-добре помислете за алтернативни варианти - плисе или римски щори.

Големи, пухкави килими във всяка стая

Те съдържат много повече прах и алергени, отколкото твърдите подови настилки. Килимите не само активно привличат мръсотия, но също така отделят микрочастици и летливи съединения. Ето защо е по-добре да изберете модели килими, които не покриват пода от едната до другата стена и в идеалния случай ги дръжте далеч от спалнята ви.