Повечето от нас, израснали в страна от Запада, спят на меко и удобно легло. Ако влезете обаче в японска спалня, много е вероятно въобще да не намерите подобна мебел. Съществуват редица причини, поради които японците предпочитат да спят на пода. И не, не става въпрос единствено и само за традиция, нито за пестене на място в техните като цяло по-малко апартаменти.

Оказва се, че спането на пода има изненадващи ползи за здравето, пише BrightSide. В края на краищата, не случайно в Япония живеят най-много столетници.

Облекчава болките в гърба

Спането върху твърда и плоска повърхност е полезно за вашия гръб. Много е вероятно това дори да ви избави от болки, които сте имали години наред. Да, мекото легло е удобно, но с течение на времето ви матракът започва да пропада, а това от своя страна изкривява гръбначния стълб и води до различни проблеми. Всъщност медицинските експерти дори ни съветват да слагаме парче шперлат под матрака, ако той е прекалено мек. Спането на пода ще поддържа гръбначния ви стълб в правилна позиция и ще попречи на тялото ви да се извива в неестествени позиции.

Подобрява стойката

Ако спите в правилната позиция и гръбначният ви стълб получава подходяща опора, то през деня ще ви е много по-лесно да поддържате една по-правилна и изправена стойка. Ако гърбът ви не ви боли, то вие няма и да се прегърбвате.

Може да подобри кръвообращението

Спането на пода подобрява притока на кръв, защото теглото ви се разпределя равномерно и има по-малко натиск върху различни части на тялото ви. Правилната позиция по време на сън ще предотврати и изтръпването на различни части на тялото ви.

Помага ви да ставате навреме

Ако ви е трудно да станете от топлото легло рано сутрин, не сте единствени. Когато обаче спите на пода, вашият сън ще е далеч по-качествен и ще се събудите напълно отпочинали и готови за новия ден.

Евтино е

Човек харчи доста пари за матрак, а избирането на грешния и подмяната му може да ви отнеме известно време и енергия. Спането на пода ще ви спести средства, тъй като няма да ви се налага да си взимате ново легло и подматрачна рамка, които да паснат на вашия матрак.

Кой не трябва да спи на пода

- Хората с алергии - подът събира мърсотия, прах и е възможно човек да получи алергична реакция.

- Хората с костни заболявания -  ако страдате от сериозно костно заболяване, сънят на пода може да донесе повече вреда, отколкото полза, тъй като може да окаже по-голям натиск върху ставите ви.

- Възрастните - сънят на пода не е добра идея и за възрастните хора, тъй като ще им бъде трудна да легнат и съответно да станат.