На засилен интерес се радва новосъздаденият уеб сайт „Русе – моменти от историята“, разкриващ някои малко познати факти за хора и събития, пряко свързани с най-големия крайдунавски град в България. Само за три дни поместените там статии са прочетени 2270 пъти. Най-четен до момента се оказва материалът, посветен на 85-та годишнина от създаването на хор „Родина“. Той е посетен 194 пъти. Сред останалите 52 поста най-голямо внимание е привлякъл този относно 165 години от завещанието на големия търговец и родолюбец Ангел Хаджиоглу, който е роден през 1788 година в Русе. Той напуска България без образование и без пари, в търсене на по-добро бъдеще и свобода да реализира себе си. Известно време живее в Букурещ, а после се установява в Москва, където прекарва по-голяма част от живота си. Именно там се утвърждава в сферата на търговията. През 1856 г. вече богатият българин Ангел Хаджиоглу прави своето духовно завещание, като задължава изпълнителите да внесат на името на управителите на град Русчук 20 хиляди сребърни рубли за българско училище в Русчук. Името на Ангел Хаджиоглу фигурира в „Златната книга на дарителите на народната просвета”, издадена през 1907 г. в Пловдив.

Вниманието на читателите е силно привлечено и от статиите, свързани с емблематичния за Русе Гранд хотел „Ислях хане“, приютявал много знатни особи, сред които самия княз Александър Батенберг и австро-унгарският пътешественик и учен Феликс Каниц. През 2021-а се навършват 155 години от откриването на хотела, който е бил и културно средище. Там са се случвали много приятни занимания като балове, концерти, уроци по европейски танци и театрални представления. Не по-малък интерес представлява и биографията на Димитър Сакакушев. Той е бил секретар на Музикалното дружество „Лира“, председател на хор „Св. Георги“, секретар на учредената „Оперна дружба“ и е един от авторите на нейния устав, председател на Русенското филхармонично общество. Участва още в създаването на Русенския симфоничен оркестър. Успоредно с това Д. Сакакушев непрестанно популяризира русенския музикален живот в местния и централния печат. Оставя за русенци своето ценно наследство с изследванията върху „Музикалното минало на Русе“.

Днес пък се навършват 105 години от рождението на художника Кирил Станчев. Той се счита за един от доайените на Русенската живописна школа. По повод 100-годишнината от рождението му през 2006 г. Кирил Станчев е удостоен посмъртно със званието „Почетен гражданин на Русе“. Десетки негови картини са притежание на фонда на Русенската художествена галерия. Негови платна са собственост на редица галерии и частни колекции в България и Европа.

Припомняме, че своеобразният блог беше пуснат в навечерието на празника на Русе. Идеята за неговото създаване е на областния управител Галин Григоров, а неговата реализация стана възможна благодарение на съвместен екип от Областна администрация – Русе и отдел „Държавен Архив“ – Русе.