Малко над 108 600 българи са се регистрирали в бюрата по труда от началото на годината до 2 май в следствие на правителствените мерки за овладяване на пандемията от COVID-19, показват данните на Националния статистически институт (НСИ). За същия период започналите работа са 83 426 души, което означава, че извън пазара на труда са останали над 25 хил. души.

Положителна тенденция на месечна и седмична база 

През април новорегистрираните безработни са били около 24 хил. души, а започналите работа - близо 26 хиляди, което показва, че тенденцията за нормализиране на пазара на труда, която започна през март, продължава.

А седмичните данни на НСИ показват, че за дните между 26 април и 2 май новорегистрираните безработни в бюрата по труда са били 3776 души, което е с 937 човека по-малко спрямо предходната седмица и с 1027 спрямо две седмици по-рано.

Започналите работа през изминалата седмица са 4069 души, като в двете седмици преди това започналите работа бяха съответно 5553 и 5685 души.

Националният статистически институт представи данни и за започналите работа по градове, като в София-град е отчетена най-висока стойност, а именно 524 души. След нея най-много постъпили на работа за изминалата седмица има в Благоевград (349),  Варна (304), и Бургас – 291 души.

Oтвapянeтo нa peдицa икономически сектори през последните седмици дoвeдe дo cпaд в бeзpaбoтицaтa cpaвнeниe с нивaтa от зимните месеци в началото на годината. С началото на летния сезон, който започна от 1 май, се очаква нетната безработица да намалее още.