Глашатай подканваше минувачите да се разходят в миналото на Русе по изпъстрен с интересни гледки маршрут с 12 точки около Паметника на Свободата. Това бе част от богатата програма, посветена на празника на града. 
Преди това с церемония пред Паметника за загиналите в Сръбско-българската война официално бе отбелязан и празникът на Българската армия, на войнската храброст и на непознаващото поражение българско оръжие. Тя беше предшествана от благодарствен молебен за здраве и закрила на населението, отслужен от дядо Наум и свещеници от митрополията в църквата „Свети Георги“.
„Нас ни закриля свети Георги, заставал в лице на опасностите, за да защити гордия български народ. Градът многократно е страдал, но всеки път се е въздигал гордо, за да заеме мястото си на северна столица. Русе е една крепост и е толкова силен, колкото силни и храбри сме ние. Важно е как ще осъзнаем празника днес - това е ден за поклон и преданост на далите живота си за нашето отечество, но и възможност всеки да си направи сметка, че може да направи нещо добро за своя град и общност. Честит празник на Русе и на всички нас“, посочи в речта си кметът Пенчо Милков.
„Призовавам всички да бъдем човеци, да си говорим, вместо да си крещим и да се уважаваме. Честит празник на всички, които носят име, свързано с Георги Победоносец, и на русенци“, каза в словото си зам.областният управител Валентин Колев. 
Той припомни историята на празника, която започва с указ от княз Александър Батенберг на 1 януари 1880 година, който учредява военния орден „За храброст“, връчван за подвизи на бойното поле. 
Този указ е в нарушение на Берлинския конгрес, според който страната няма право на висши държавни отличия. Издаването му обаче е знак за готовността на България да се бори с несправедливостта на този акт на Великите сили, които правят всичко възможно, за да не допуснат силно Трето българско царство. Това опълчване е и първа заявка за предстоящите борби за съединение, независимост и осъществяване на националния идеал, каза Колев.
След речите и поднасянето на венци и цветя празничното настроение се пренесе на централния площад „Свобода“. Първите спирки на подготвеното от директора на театъра Орлин Дяков ретро пътешествие бяха щандове за платове, за оръжия и за военни униформи, които веднага привлякоха вниманието на големи и малки момчета и татковците им.
За дамите имаше щанд с шапки по последна мода от XVIII-XIX век.
По алеите се разхождаха актьори, облечени за соаре, а пощальон с колело обикаляше и раздаваше на всички ретро картички със старият лик на места в Русе. 
Интересна беше и бръснарницата, а рисуващите наблизо художници правеха бързи портрети.
Никой не пропусна и сладкарницата, където се предлагаше прочутата, създадена в Русе, торта „Гараш“, както и рецептата за нея.
Най-малките се радваха на куклен театър на открито и на раздаваните от клоуни балони.
Пъстрото множество бе символично охранявано от конна полиция, а две формации от операта свиреха на живо и с изпълненията си връщаха спомените за аристократичните времена на Русе. 
Междувременно на сцената пред Общината част от бъдещето на града - деца от градина „Мечо Пух“, събираха аплодисменти с красиви носии и жизнерадостни народни танци.
В 17 часа празникът продължи с концерт на Биг Бенд Русе с диригент Димчо Рубчев, а финалът бе поставен от рок концерт за младите и за неостаряващите русенци и гости на града.