Подносът, който русенци са подарили на княз Александър Батенберг при първото му идване в града през юни 1879 година, може да се види изложен в една от залите на Историческия музей. 
Подносът е изработен от местни майстори, има филигранна украса в стила на балканските традиционни златарски школи. В средата има златна плочка с текст-посвещение от русенските граждани: „На Негово Височество Александър I Княз на българите от жителите на г.Руссе“. Върху златната плочка е изобразен и коронован лъв. Всичко това прави от подноса реален артефакт, още повече че това е първият дар от българските граждани на бъдещия им владетел.
Историците припомнят, че на 24 юни (6 юли по нов стил) княз Александър I пристига във Варна, където е посрещнат тържествено с парад, музика и салюти. На 25 юни (7 юли) с железницата князът пристига в Русе. Делегация начело с полковник Кострафору го поздравява от името на румънския двор. И тогава русенските граждани го даряват с подноса за спомен от пристигането му в свободна България. Ден по-късно княз Александъра I отива в Търново и полага клетва за вярност. 
Подносът от Русе заедно с други два от Ловеч и Берковица бяха откупени през 2019 г. на търг в аукционната къща „Доротеум“ във Виена от българския министър на културата Боил Банов. Сега те са част от фондовете на Националния исторически музей. 
Подносът ще остане в Русе до средата на месец юли.