Коронавирусът продължава да заразява масово в Индия, страната отбеляза за 12-и пореден ден над 300 000 случая, с което общият брой на заразените доближава 20 милиона души, предаде Ройтерс.

Новозаразените за последното денонощие са 368 147, с което общият им брой достигна 19,93 милиона. Смъртните случаи за изминалите 24 часа са 3417, с което общият им брой достигна 218 959, показват данните на здравното министерство.

Според медицински експерти, реалните цифри в страната с население 1,35 милиарда души може да са 5 до 10 пъти по-високи. Болниците в Индия са достигнали пределния си капацитет, запасите на медицински кислород свършиха, а моргите и крематориумите са претоварени.

Най-малко 11 щата и територии наложиха някакви форми на ограничения с цел възпиране на разпространението на заразата, но правителството на премиера Нарендра Моди не желае да наложи национален локдаун, опасявайки се от отражението му върху икономиката.

Коронавирусът предизвика най-голямата криза в страната от идването на Моди на власт през 2014 година. Премиерът беше критикуван, че не е въвел по-рано мерки за възпиране на разпространението на болестта и е позволил на милиони хора, повечето от които неносещи маски, да присъстват на религиозни празници и политически събирания в пет щата през март и април, припомня БТА. 

Индийският вариант на Ковид-19 вече е достигнал най-малко 17 страни, включително Великобритания, Швейцария и Иран.