Причините за жп катастрофата край Ветово в петък все още не са изяснени. Тогава от релсите излязоха четири цистерни с бензин, а 2.5 км от коловоза бяха разрушени. Три са версиите, по които се работи, но засега нито една от тях не е събрала безспорна подкрепа от доказателствата.
И вчера продължи обезопасяването на дерайлиралите цистерни. На място са останали три от тях, които са заклещени една в друга и не могат да бъдат преместени, за да не бъдат излагани на риск участниците в операцията.
„Част от горивото е останало вътре в цистерните и има изпарения поради самия характер на бензина, той е летлив и създава взривоопасни концентрации с въздуха, паровъздушен обем в съдовете и една искра е в състояние да предизвика последващи инциденти“, обясни гл.инспектор Николай Попов, началник на Противопожарната служба във Ветово.
Вчера пристигна специализирана фирма за обезопасяване на цистерните.
„Ще източат останалото съдържание от тях, ще ги вентилират, ще ги обработят с обезмаслители и ще бъдат взети проби за наличието на взривоопасна концентрация. Работа ще се почне едва тогава, когато пробите покажат, че не е налице взривоопасна концентрация и е безопасна за работещите екипи“, обясни гл.инспектор Николай Попов.
Днес на място ще пристигне и тежкотоварен жп кран, който ще махне катастрофиралите цистерни от релсите.