Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промени, с които основната пенсия, изчислявана от НОИ, ще бъде намалявана само с около 10 на сто за хората, осигурени за втора пенсия. Предстои правителството в оставка да приеме измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж. Те се синхронизират с последните поправки в Кодекса за социалното осигуряване и се отнасят до фазата на изплащане на вторите пенсии.

При новата схема за изчисляване на индивидуалния коефициент на кандидат-пенсионерите, осигурени за втора пенсия, ще се гарантира, че тази, която ще плаща НОИ, ще се намалява средно с 10 на сто и ще бъде с 50-60 лева по-висок размер в сравнение с тази, която кандидат-пенсионерите биха получили, ако не се направи промяната.

Вече ще се отчитат годините осигурителен стаж с и без осигуряване в универсален фонд, като се взема предвид броя на месеците, през които човекът е осигуряван в универсалния фонд спрямо общата продължителност на неговия осигурителен стаж.

Първите, които ще придобият право на плащания от частните пенсионни дружества, са жените, родени през първите четири месеца на 1960 година. Средствата те ще започнат да получават от септември, ако не са прехвърлили парите си от частния фонд към държавния.

С друга промяна в Наредбата се урежда, че заявлението за ежегодното преизчисляване на пенсията за работещите пенсионери ще може да се подава както едновременно с това за отпускането на пенсията, така и на по-късен етап. В случай, че преизчисляването с осигурителен стаж и доход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията ще се определя само въз основа на допълнителния стаж.

Друга част от промените предвиждат, че когато в НОИ са предоставени оригинални документи и в пенсионното досие има заверени копия от тях, при последващо отпускане на пенсия или добавка няма да се изискват отново оригиналните документи.