Голямата българска примабалерина Калина Богоева подготвя новата премиера в Русенската опера - балетната постановка „Баядерка“. Щастливи сме, че академик Богоева откликна на нашата покана и дойде в Русе, за да покажем за първи път тази творба на Лудвиг Минкус, каза на пресконференция вчера художественият ръководител на балетната трупа Весела Василева. Така тази светла вдъхновена история за любовта ще бъде показана за първи път на русенска сцена. Това ще стане на 29 април, който се отбелязва като международен ден на балета, в Голямата зала на Доходното здание. 
В двата състава на изпълнителите на централните партии публиката ще види Станислава Караджова-Пенчева, Масаки Такада, Мию Хирамацу, Юджи Шимизу, Михаил Дамянов и Юкико Ито. В спектакъла участват също кордебалетът и ученици от Националното училище по изкуствата. Сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите - на Яна Дворецка. Всъщност декорът е минималистичен, основното е действието и силата на любовта на героите, каза акад.Калина Богоева. Тя синтезира сюжета и емоционалния заряд в две действия от четирите в първоначалната авторска версия. Спектакълът следва темпа на живота - днес публиката не е склонна да гледа четири продължителни действия с мизансцени, темпът на живеене е различен и затова ние трябва да покажем най-силните моменти по пестелив, образен начин, за да въздействаме върху зрителите в салона, каза Богоева. 
Тя е поставяла в Русе „Лебедово езеро“, „Спящата красавица“ и при сегашното си гостуване не скри възхищението си от русенската балетна трупа. Аз съм голям почитател на русенската трупа, тя е на много високо ниво, в момента е от най-силните в България, обясни акад.Богоева. И пожела на балета в Русе, който според нея разполага с богат класически репертоар, да помисли и за съвременни спектакли, които да покажат възможностите на талантливите и отдадени на своето изкуство артисти в трупата. Станислава Караджова-Пенчева, която танцува ролите и на Никия, и на Гамзати, призна, че за нея Никия е истинско предизвикателство, тъй като е по-далече от амплоато на балерината.