Без тях от един флакон се губи по цяла доза от препарата

Специални спринцовки, известни сред медиците като „инсулинки“ са започнали да се изчерпват в страната. Това съобщи за „Монитор“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов.

„Няма едни специални спринцовки – „инсулинки“ ги наричаме. Изчерпани са явно поради многото търсене по аптеките. Без тях губим цяла доза. Например от 5 дози една се губи, ако ги поставяме с обикновени. Затова е хубаво да използваме такива спринцовки, с които няма мъртъв обем“, обясни още д-р Миндов.

Той разясни, че при обикновената най-малка спринцовка, която е двукобикова, между буталото и иглата остава малко от ваксината. При т.нар. инсулинки пак остава неизползвано количество, но то било значително по-малко и почти всичко влиза в употреба.

„Тоест не се изхвърля със спринцовките и ваксината, а иРНК ваксината и без това й вдигнаха цената. Аз лично много трудно намерих хубавите спринцовки, обикалях аптеките. С връзки ги намерих. А на мен не ми трябват и малки количества, а големи.Престои ми поставянето на втора доза на ваксината на AstraZeneca. 'Трябват ми кашони, не ми трябват 1-2 спринцовки, но няма никъде“, категоричен бе д-р Миндов. Той обясни още, че засега не е подаван сигнал за проблема до здравно министерство, но вече е уведомен зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, който от своя страна да повдигне въпроса пред Националния оперативен щаб.

„Не съм правил проучване по складове, но се обадих на някои фирми, които са дистрибутори на такива средства и казаха, че и при тях няма. Всичко е изчерпано. Просто никой не се е сетил, че почваме ваксинална кампания и освен ваксини трябват и спринцовки и игли. Тук говорим за много големи количества ваксини, искаме да ваксинираме 2 милиона души. Ваксините са недостатъчни, а по-този начин губим и ваксини. По този начин на Pfizer се губи почти една доза от един флакон, което е 20%, от Moderna поне една. За AstraZeneca е същото. Трябва да се мисли и да се има предвид и това нещо. В един момент, ние ще ги правим с другите спринцовки, но губим дозите. С тези микроспринцовките-инсулинките, които са за фино дозиране на инсулина, трябва много точно да се дозира обема. С тях може много точно да се контролира, това което се слага – нито повече-нито по-малко“, обясни още д-р Миндов.

Темата пред „Монитор“ коментира и председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той обясни, че липса има, но към момента тя не е чувствителна.

„Вчера проверявах в складовете и има, не навсякъде, но има инсулинови спринцовки. Сигурно и не навсякъде ги зареждат по аптеките, но опредено има. В чужбина има големи проблеми във връзка с увеличената им употреба за ваксиниране, но в България все още няма такъв проблем. Може би защото не са и сложени толкова много ваксини. При всички случаи има увеличено търсене и не е изключено в даден момент да се получи кризисен момент, но засега намираме. Не навсякъде по складовете има, но се намират, засега. Засега не е осезаем проблема, но е много вероятно да почне да има проблем, когото започне и по-голямо потребление, защото едва ли е предвидено това да са толкова големи наличностите. По принцип се ползват относително малко тези спринцовки, основно от болни от диабет“, обясни още Костов.