Рядкото състояние на съсирване на кръвта се свързва с ваксината на „АстраЗенека”, а вече и на „Джонсън и Джонсън”

Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ и Американската администрация по храните и лекарствата публикуваха съвместно изявление по доклади, че ваксината на „Джонсън и Джонсън” може да провокира мозъчна венозна синусова тромбоза – рядко състояние на съсирване на кръвта, което може да бъде смъртоносно.

Според тяхното изявление има общо

шест случая, наблюдавани при жени на възраст между 18 и 48 години,

като симптомите се появяват 6 до 13 дни след ваксинацията. Те успокоиха, че за хората, получили ваксината преди месец, рискът понастоящем е много нисък.

Компанията вече обяви, че ще забави доставките на ваксината за Европа,но европейците не са особено спокойни, тъй като подобни опасения за поява на кръвни съсиреци след ваксинация има и за ваксината на „АстраЗенека”.

Хората, които са били ваксинирани в последните седмици, трябва да знаят на какви симптоми да обърнат внимание, ако се появят при тях.

Ето кои симптоми не трябва да пренебрегвате:

Силно главоболие

Най-честият симптом на синусовата венозна тромбоза е силно главоболие, често най-тежкото главоболие, което някога е имал човекът. То може да се появи внезапно, да се развие за няколко часа или за няколко дни.

Болки в корема

Болката в коремната област е един от основните симптоми, за които да внимавате.

Болки в краката

Може да се появи и симптом в крак или ръка, който експертите описват като „изтръпване или слабост” в единия или и в двата крайника.

Задух

Задухът или затрудненото дишане може да са симптом на кръвен съсирек.

За кои симптоми да се притеснявате най-много

Кръвните съсиреци „обикновено се появяват най-малко около седмица след ваксинацията и не по-дълго от три седмици след ваксинацията, средно около девет дни след ваксинацията”, казва д-р Ан Шукат, главен заместник-директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

„Ако някой след ваксинация има много силно главоболие, всякакъв вид задух, болка в краката, болка в корема  въпросният симптом е толкова тежък, че би искал да потърси медицинска помощ, и ако в същото време има ниски тромбоцити – трябва да се обмисли състоянието и да се види дали няма съсирек”, категорична е тя.