Едни ходиха да гласуват за 50 лева, аз отидох да си изпрося глоба за 50 лева! Тази горчива констатация прави бившият дългогодишен речен капитан Енчо Анчев в писмо до началника на Първо РУ Пламен Първанов, с което моли да му бъде отменена глобата за неправилно паркиране.
Ето какъв е случаят. На 4 април в 7.20 часа 72-годишният капитан Анчев, който след десетилетна служба е принуден да оцелява с малко над минималната месечна пенсия, отива да пусне бюлетина като добронамерен и добросъвестен гражданин, както пише в писмото си, в училище „Васил Левски“. Място за паркиране около входа няма и той спира 19-годишната си малолитражка „Сузуки Суифт“ на пешеходната пътека. Заради уязвимата си възраст иска да е максимално близо до входа като предпазна мярка срещу зараза с коронавирус - да не му се налага да ходи по улицата и да се среща с други хора. Полицай му прави забележка и той мести колата, доближава я максимално до задния автомобил, но все пак трийсетина сантиметра от нея остават върху широката 3 метра зебра. 
Гласува за минути и като се връща, открива на чистачката си закачено уведомление за 50 лева санкция.
„Не разбирам от закони, но знам, че най-лесно и спокойно се живее, спазвайки нормативните документи. На никого не съм попречил с возилото си. Моля да ми бъде отменена глобата, като заявявам, че за в бъдеще ще спазвам още по-стриктно правилата. От вечерта си бях наумил, след като се върна от гласуването, да пусна българското знаме от балкона си, както го пуснах на 3 март. Стана ми тъжно, че ми мина меракът да развея байряка. С 350 лева пенсия кое да ми е весело... Да се смея ли, да плача ли... Що ти трябваше, капитане, за партии да гласуваш, с политика да се занимаваш и с полиция да се обясняваш“, приключва тъжното писмо на Енчо Анчев, подписано „С уважение към полицията и обич към България“.
Капитанът не спори, че е бил в нарушение, но пък очевидно то не е отнело възможността на пешеходците да прекосяват безопасно, тъй като 90% от нея е свободна. Още повече около 7.30 сутринта пешеходците минават много по-рядко от автомобилите и едва ли за десетина минути през зебрата са минали повече от 1-2 човека. Ако са били и толкова.
Дали има основания и възможност глобата на Енчо Анчев да бъде отменена, ще решат полицейските началници. Правилата трябва да се спазват, но при изпълнението на закона винаги се гледа не само буквата в него, а и духа - така казват юристите. 
Тук буквата е категорична - глоба трябва да бъде наложена.
Духът също не и отстъпва - никой не е бил ограничен в правата си, никой не е бил застрашен, санкционираният е направил възможното, за да не създава конфликтна ситуация и заслужава неговият случай да се разгледа и реши индивидуално.