Интригуваща изложба ще бъде открита на 1 септември в една от залите на Художествената галерия на „Борисова“ 39. Двама емблематични пловдивски автори ще споделят с русенската публика свои творби по темата „Речен джаз“. Това са Мия Божилова, която ще представи своя художествена фотография, и живописецът и скулптор Гроздан Илков-Графа, който ще покаже свои картини. 
И двамата артисти са свързани с две имена-легенди в българското изобразително изкуство. Мия Божилова е дъщеря на именития художник Георги Божилов-Слона. Графа пък е ученик на прочутия Кольо Карамфилов и работи в създадената от него галерия U.P.A.R.K.
Мия и Графа за първи път правят съвместна експозиция през април 2018 година, тогава дъщерята на Слона премиерно показва своите фотографии. Тази изложба е наречена „Анатомия на джаза“ и приковава вниманието на ценителите на изкуствата в града под тепетата. Година по-късно двамата представят отново живопис, пластика и художествена фотография. А сега техните пристрастия към джаза фокусират и подтекста на Голямата река - и гостуването им в Русе ще премине под знака на названието „River jazz“. Музикалните сюжети присъстват най-вече в работите на Мия Божилова, но имат своите нюанси и послания и в живописта на Гроздан Илков-Графа. 
Откриването на изложбата е планирано за 18 ч на 1 септември на „Борисова“ 39.