Русенският университет стана член на Асоциацията на европейските изследователски библиотеки LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche – Association of European Research Libraries). Организацията, чието управление е базирано в Хага, Нидерландия, е гласът на изследователските библиотеки в Европейската общност.

Асоциацията на европейските изследователски библиотеки организира и провежда конференции, семинари и уебинари, чрез които се поддържат осведомени библиотекарите и служителите относно изследователските политики на Европейския съюз и новостите в библиотечното обслужване. Работните групи, функциониращи в организацията, спомагат за развиването на ключови компетентности, за обменянето на опит и за разширяването на професионалните контакти. В допълнение, асоциацията включва изследователските библиотеки като партньори в международни проекти и създава проектни консорциуми.

Членове на асоциацията са над 450 институции. От България, освен Университетска библиотека при Русенския университет, в организацията членуват още четири институции: Централна университетска библиотека, Софийски университет „Св. Климент Охридски“; Библиотека на Нов български университет; Библиотека на Медицински университет – Варна и Библиотечно-информационен център, Университетът по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ).