Нов високотехнологичен локомотив с дистанционно управление и непостигнати досега екологични показатели представи русенската фирма „Експрес Сервиз“. MDD5 има мощност 960kW и разход на дизел при празен ход 2,6 литра на час. Екологичната норма на двигателите Stage V, която все още не е задължителна за дизеловите локомотиви, го прави най-екологичния локомотив в Европа.
Машината е изработена с финансовата подкрепа на „Холсим България“ - най-лоялния и коректен партньор на русенската фирма, който през годините системно инвестира в модернизация, енергийна ефективност и екология.
MDD5 е произведен изцяло в завода на „Експрес Сервиз“ в Русе - от идеята и проектирането до сглобяването и оборудването с всичко необходимо. Това е една от най-големите и високотехнологични машини, произведени в България и истинска гордост за създателя му Анастас Колев и целия екип инженери и служители на фирмата. Локомотивът съчетава последните достижения на техниката в областите механика, електроника, хидравлика, пневматика, телекомуникации. Всички процеси на борда се следят и записват в реално време на отдалечени сървъри.
MDD5 има възможността да замести познатия в региона стар румънски локомотив серия 55 (LDH1250). При проектирането е взета предвид необходимостта от локомотив с подобни параметри, но екологичен и енергоефективен. MDD5 ще бъде платформа и за бъдещите хибридни и акумулаторни локомотиви на „Експрес сервиз“.