Парламентарните избори минаха и вероятно дълго време няма да е ясно кога и дали ще има ново правителство. Едно нещо обаче вече е ясно - коя партия колко пари ще получи. По закон, държавната субсидия е в размер на 8 лв. за всеки действителен глас. Право на тази финансова подкрепа имат всички партии и политически движения, които са събрали над 1% от гласовете на избирателите.

Според прогнозите, при почти 99% обработени изборни протоколи, 9 партии ще получат държавна субсидия. Трите първи ще вземат най-много пари. ГЕРБ ще получат 6,5 млн.лв., ИТН - 4,5 млн. лв, а БСП - 3,8 млн. лв. Разбито на дни, това означава, че водещата партия ще получава близо 17 800 лева на ден. 

ПРОГНОЗНА ГОДИШНА СУБСИДИЯ:

ГЕРБ 6,5 МЛН. ЛВ.
ИТН 4,5 МЛН. ЛВ.
БСП 3,8 МЛН. ЛВ.
ДПС 2,5 МЛН.ЛВ.
ДБ 2,4 МЛН. ЛВ.
ИСМВ 1,2 МЛН.ЛВ.
ВМРО 0,9 МЛН.ЛВ.
БНО 0,8 МЛН.ЛВ.

Останалите партии, които успяха да се класират в новия парламент да ДПС, "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън". Според изчисленията, Движението за права и свободи и "Демократична България" ще получат държавна субсидия в размер на около 2 млн.лв. Малко над 1 млн. лв. ще приберат "Изправи се! Мутри вън".

 

Държавни пари за извънпарламентарни партии

Държавна субсидия ще получат и няколко политически сили, които не успяха да се преборят за депутатски места в следващото Народно събрание. Това са ВМРО, политическото движение, чрез което се кандидатира Васил Божков - Българско национално обединение, "Възраждане", както и партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България". Партията на Васил Божков ще получава годишно около 800 000 лв., Над половин милион лева ще вземе "Възраждане".

Припомняме, че "Има такъв народ" на Слави Трифонов e против партийната субсидия от 8 лв. От ИТН искат финансовата подкрепа да е в размер на 1 лв. Така, както поискаха мнозинствоот от хората на проведения от Трифонов национален референдум. Членският внос на ИТН е един от най-високите у нас - той е в размер на 10 лв. месечно.

Съгласно приетите промени в Закона за политическите партии, считано от 1 януари 2021 г. държавната субсидия на политическите партии и коалиции се предоставя от бюджета на Министерството на правосъдието.