Доц. Иван Станев е преподавател в катедра „Компютърна информатика“ на Факултета по математика и информатика в Софийския университет. Преподава още в Русенски университет и Варненския свободен университет.
Бил е директор на дирекция „Електронно управление“ в транспортното министерство, директор на дирекция „Електронно здравеопазване“ в здравното министерство и мениджър по качеството на информационните системи в Агенция „Митници“. Основател е на високотехнологична софтуерна фирма, в която работят повече от 50 специалисти.
Има опит в политиката като общински съветник в Русе в мандата 2015-2019 година.
Преди година стана председател на общинската организация на „Демократи за силна България“ в Русе - пост, от който подаде оставка след изборите на 4 април, в които участва и като кандидат за депутат под номер две в листата на „Демократична България“. Това негово решение, огласено във фейсбук, беше повод да го потърсим за интервю, в което да обясни мотивите си.

- Доц. Станев, защо избрахте да напуснете лидерската позиция на ДСБ?
- Първо искам да кажа, че нищо драматично не се е случило. Взех това решение вследствие на изборните резултати, които считам за лоши. С оставката ми ще се търсят нови хоризонти, а екипът, който остава, ще продължи и обогати насоката, по която русенската организация върви.
Решението ми е обсъдено с колегите ми
те изслушаха личните ми аргументи и ме подкрепиха.
- Как ще коментирате резултатите на партията извън коалицията „Демократична България - Обединение“, както и вашите? Какво ще кажете на хората?
- Благодаря на всички 7067 русенци, които подкрепиха коалицията. Специално благодаря на онези 335 наши съграждани, които подкрепиха ДСБ-Русе. Разбира се, в коалицията се радваме, че ще имаме народен представител в парламента.
- Какво доведе до този резултат за ДСБ?
- Ние си представяме развитието на страната в следващите 4-и години. Поставихме 4-и основни въпроса, за които не се говореше сред останалите политици - това са
чистата природа, ефективна държава, електронно управление и качествено здравеопазване
Позволих си да говоря за проблемите, каквито бяха, а не за темите на деня. Нашите аргументи достигаха до хората, но не и в изборно време. Изборите като че ли показват, че вместо работа по същество, трябва да се върнем към партийно строителство.
- Какво беше очакваното и какво ви изненада в изборните резултатите в Русе?
- Лично аз очаквах, че повече хора ще припознаят това, което се говори по същество. Оставам с впечатлението, че
хората не следят кой изпълнява обещанията си от миналото
За пример, когато аз се явих на избори за Общинския съвет през 2015 година, публикувах своите конкретни ангажименти. 2019 година отново направих публикация в социалните мрежи какво съм успял да изпълня, какво не съм успял по обективни причини, а такова нямаше, както и какво съм изпълнил над заложеното. Само аз направих подобна публикация, но на следващите избори за Общински съвет хората не разпознаха тези резултати. По-скоро впечатлението ми е, че на избори обществото търси този, който обещава лесно, ярко и светло бъдеще, а не този, който изпълнява обещанията си.
- Вие изложихте аргументите си и онлайн, в тях припомнихте, че фаворитът в региона - партия „Има такъв народ“, многократно се е обявявала против определени противоепидемични мерки и е подкрепяла позициите на доц.Атанас Мангъров. Как предвиждате хода на пандемията и справянето с последиците й?
- Аз лично не подкрепям тезата на доц. Мангъров от първият ден, в който я чух, още в началото на пандемията. Опонирал съм на всеки, защитил подобна теза, дори колеги. Да, ние трябва да подкрепим пострадалите от пандемията - това са ресторантьорите, спортистите, културата, туристическата индустрия и всеки засегнат, но преди всичко е човешкият живот. Недопустимо е в публичното пространство да се разпространява тезата, че
минимални човешки загуби са приемливи за спасяване на икономиката
Дали управляващите са се справили с пандемията -смятам, че започнаха в добра насока, но натискът на популистите повлия на медицинските решения, които трябваше да се вземат, и в този аспект мерките се провалиха в някои моменти. Считам също, че управляващите загубиха доверието на хората, което също влоши ситуацията. Не се чувствам компетентен да коментирам икономическия аспект на кризата, където също има важни аргументи, но медицински приоритет беше и трябва да е да спазването на трите Д - дистанция, дисциплина, дезинфекция и ваксинирането с най-голяма скорост, разбира се.
Идват тежки моменти, да се управлява по време на криза изисква експерти
много широка подкрепа, много почтеност по време на работа и добро изпълнение.
- Какви са очакванията ви за Русенския регион?
- Нямам конкретна прогноза нито за управлението  на Русе като регион, нито за управлението на държавата. Изборните резултати не показват печеливша комбинация, която да изгради разумен, управленски екип, гарантиращ сериозни мерки за постигане на успех. Без тази сигурност не можем да постигнем прогрес и който се ангажира с управлението, е много вероятно да изгуби следващите избори.
- Как оценявате състоянието на десницата след резултатите от изборите в Русе?
- Предстои оздравяване на десницата. Всички десни партии имат отличния шанс, поучили се от грешките си, да направят онези разумни крачки по този път, които да изградят силна десница. Убеден съм, че това може да се случи и на национално ниво - използвайки формула, която ние от ДСБ-Русе непрекъснато застъпваме през последните години.
Германският модел е решението за страната според мен - широка политическа коалиция подкрепена отляво и отдясно
Специално в Русе може да се получи много силно дясно. Моите впечатления от работата ми в Общинския съвет са, че има много стойностни хора и специалисти в областта си в десните формации. 
- С подаването на оставката ви какво следва за вас лично и за партията?
- След една година градеж на силни екип и структура на ДСБ в Русе - поне според мен, трябва да очакваме съвсем скоро подобрение на резултатите ни. Изградихме визията на ДСБ-Русе в перспектива, изяснихме вътрешните процедури в партията, но не постигнахме добра чуваемост в изборно време. Имаме малко за довършване при доизграждане на коалицията. Сега пред мен лично стоят нови хоризонти и работа за по-добра чуваемост чрез нови инструменти и нови подходи при реализация на политическите ми планове.