Директорът на Здравната каса в Русе Калоян Копчев почина вчера сутринта едва на 45 години след тежко боледуване. Икономистът и здравен мениджър е лекуван в София, откъдето по неофициална информация е пожелал да се прибере по-рано, за да е близо до професионалните си ангажименти в сложната пандемична ситуация. За съжаление, състоянието му се е усложнило и е трябвало да бъде върнат в столицата, но организмът му не е издържал.
Новината за смъртта му вчера обиколи областта и покруси мнозина. 
„Едва на 45 години директорът на РЗОК-Русе изгуби битката с живота, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг до последно.
Загубата му е загуба не само за семейството и близките му, но и за целия град.
Светлина по пътя му към вечността!“, пише в разпространеното от Българския лекарски съюз съболезнователно писмо.
Съболезнования изказа и екипът на Районната здравноосигурителна каса.
Калоян, Николай и Теодора Копчеви са родени на 22 юни 1975 г. Идването им на бял свят се превръща в национална новина, години по-късно русенската тройка винаги се споменава, когато в страната се родят тризнаци.
В младежките си години Калоян е обещаващ млад футболист, но решава, че професионалният му път няма да бъде свързан със спорта. Завършва с магистърска степен по маркетинг и планиране Стопанска академия „Димитър Ценов“ в Свищов, а по-късно защитава и магистратура по здравен мениджмънт във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“.
Постъпва в Здравната каса почти веднага след създаването й преди 20 години и за по-малко от десетилетие изкачва стълбицата от младши инспектор до директор. Тази длъжност заема през 2010 година след конкурс, след това още два пъти печели конкурси за шефското място и е директорът с най-дълъг стаж на поста в цялата страна.
Името на Калоян Копчев е свързано с различни обществени каузи и дарителски жестове, както и с много дискретни намеси, с които решаваше здравни проблеми и осигуряваше специализирана медицинска помощ на обърнали се към него хора в нужда. За малка част от тези случаи се разбираше от публичните благодарности, които излекуваните му изказваха чрез „Утро“ и други медии.
Губим човек и специалист, който разбираше и обичаше работата си и винаги е бил отзивчив и коректен партньор. Това беше обобщеното мнение на всички медици, към които вчера се обърнахме с молба за впечатленията от съвместната им работа с Калоян Копчев.
Само добри думи се чуха за него и от спортните среди.
„Когато работех като треньор, Калоян беше мой играч. Много работлив и смел мъж! Винаги се хвърляше в огъня за всяка топка. Изградихме много добри отношения. През миналата година той бе един от хората, които помогнаха за финансовото стабилизиране на „Дунав“ в много сложен момент. Извади лични средства и на практика така даде възможност на отбора да играе в Трета лига. Не мога да повярвам, че си отиде толкова млад!“, каза председателят на Областния съвет на БФС Димитър Димитров-Кулеманс.
„Г-н Копчев беше плътно до нас при всеки наш проблем. През първия полусезон особено идваше на стадиона, гледаше тренировките и мачовете ни, разпитваше ни как върви развитието на младите футболисти. Имаше специално отношение към нашия отбор и се ползвахме от безусловната му подкрепа“, заяви треньорът на „Дунав“ Мартин Цирков. 
Поклонението пред тленните останки на Калоян Копчев ще бъде в неделя от 11 часа в храм „Света Троица“ в Русе, погребението ще бъде в гробищен парк „Чародейка“.
„Утро“ поднася дълбоките си съболезнования на близките му!