Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехки, но трайни тенденции на спадане на заболеваемостта. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на здравните власти. 

Отчита се и тенденция на намаляване на заетостта на леглата за пациенти с COVID-19 в болниците, каза още Ангелов. За последната седмица новозаразените и излекуваните вече са почти равен брой

Започна постепенно задържане и спад на заболеваемостта, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. И отчете: България е на 9-о място в ЕС и на четвърто на Балканския полуостров.

Най-много са новозаразените в София, Варна, Перник, Бургас, Русе и София-област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово, отчете още Кунчев.

България прехвърли платото, но тенденцията е крехка, защото на двуседмична база спадът на заболеваемостта е само със 7%, а на едноседмична – 0,5% каза председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.