По-малко починали в третата вълна спрямо втората, но повече хоспитализирани

През последните две седмици наблюдаваме ръст на случаите, като за последните няколко дни се намираме в най-върховата част на пика. Според експертите се намираме в най-високата част на платото на третата вълна на COVID-19. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинг епидемичната обстановка у нас.

Има натиск върху лечебните заведения – най-осезаем е в София-град, Бургас, Шумен и Варна, допълни той. 

Според Ангелов най-голям е натискът върху психиката на гражданите, като той призова българите да останат спокойни, тъй като системата е подготвена.

74% от леглата за неусложнени пациенти и 71% от тези за интензивно болни пациенти са усвоени. Има възможност за увеличаване на леглата там, където се налага без да се компрометира нуждата от легла за пациенти, които са отрицателни за коронавирус, поясни Ангелов.

В ЕС сме на трето място по смъртност от COVID-19, на Балканите - на първо, обясни доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че смъртността у нас в момента е по-ниска в сравнение с втората вълна на коронавируса. Хоспитализираните са много повече от втората вълна, тъй като английският щам води по-бързо до нужда от хоспитализиране и кислород.

По заболяемост сме пети в ЕС и втори на Балканите. Седмичната положиелнтост на тестовете е 22-24%, което е наполовина в сравнение на ноември.

ЕАЛ продължава да извършва проверка на останалите ваксини – на „КюрВак“, „Новавакс“, „Спутник” и “Синвоакс”, които все още не са разрешени в ЕС, уточни изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов.

По отношение на доставките – очакваме около 700 000 дози през април, 350 000 от тях ще бъдат РНК ваксини, каза още Кирилов.

Очакваме до края на април да получим достатъчно количество ваксини и да дадем възможност на хората да направят информиран избор за ваксина, поясни министър Ангелов.