Русенски фирми и големи вложители в Корпоративна търговска банка получават тази седмица трето частично изплащане на депозираните пари във фалиралата преди близо седем години банка. Сред тях са „Пристанищен комплекс“, който ще получи по сметката си 83 163,18 лева, и намиращото се в ликвидация „Тежко машиностроене“, което ще вземе 78 013,33 лева. Заделени са и 288 096,11 лева за „Дунарит“, които обаче ще могат да се изплатят след благоприятно за фирмата приключването на съдебни дела.
Останалите кредитори са предимно граждани, които са имали депозити повече от гарантираните 196 хил. лв., или такива, които не са подлежали на гаранция. В тази графа влизат пари на финансови институции и депозити, договорени при преференциални условия, различни от официално обявените от банката.
Това е четвърта сметка за разпределение от синдиците, но вложителите на банката от Русе получават плащане за трети път. Това е така, тъй като в третата сметка за разпределение бе включен един единствен обезпечен кредитор - френската банка „Сосиете Женерал Париж“.
Изплащането на сумите от четвъртата сметка на обща стойност 250 млн. лв. ще започне днес, 30 март, в клоновете на Уникредит Булбанк. Чрез нея вложителите ще получат още около 5% от някогашните си спестявания във фалиралата банка.
Кредитори на КТБ са Фондът за гарантиране на влоговете в банките и още 7027 граждани и фирми. Сред тях има и редица предприятия с държавно и общинско участие, особено енергийни дружества, болници и др. Общата сума, възстановена им за около 6 години работа на синдиците, вече е 1.25 млрд. лв., но от банката бяха източени над 4 млрд. лева.