Сериозен частичен ремонт на пътя Русе-Разград започва през предстоящата седмица, за който Агенция „Пътна инфраструктура“ е осигурила около 300 000 лв. Голяма част от компрометираната настилка ще бъде подменена чрез машинно фрезоване и след това асфалтирана, съобщи директорът на Областно пътно управление-Русе инж.Стамен Савов пред „Русе Медиа“.
„Стартираме незабавно, защото състоянието на участъците не е никак добро. До ДЗС пътят е добър, имаме проблеми там, където са правени разширенията за допълнителната лента за изпреварване. Имаме и доста произшествия със спукани гуми. Ремонтът ще е машинно, а не само да отидем да закърпим някоя дупка. Този път вече е за полагане на нова маркировка и най-вероятно след асфалтирането ще пуснем задание, за да се маркира наново пътят“, каза инж. Савов.
Продължава и ремонтът на пътя Русе-Бяла, където се използват най-новите технологии при извършване на цялостната подмяна на настилката.
„При полагането на последният износоустойчив пласт от асфалт се включва не обикновен битум, а специален полимер модифициран битум, който е с много по-добри показатели от обикновения. Ако сте забелязали, в момента, когато се прави ремонтът и се полага и последният пласт, нямаме възможност да затваряме изцяло движението на пътя, защото е много натоварен. Затова се прави платно по платно, след което почти веднага движението се пуска по новоположения асфалт. Този битум създава един визуален ефект на коловози там, където не е престоял, и минават веднага автомобилите. Даже имахме такъв сигнал за участъка между Обретеник и Волово, ходихме с измервателни уреди, няма милиметър отклонение на настилката, просто е визуален ефект“, обясни Стамен Савов.
Ремонтни дейности се извършват и на Мойсевия баир в участък, който не е бил ремонтиран преди две години. Тъй като са останали средства, от АПИ са започнали работа по отводняването на участъка.
„Това беше много важно, защото обикновено това е участък, в който при лоши атмосферни условия стават задръствания предимно от закъсали тирове. Целта на тези облицовани окопи, които правим, е да се избегнат такива ситуации за в бъдеще и пътят да бъде в доста по-добро състояние в лоши атмосферни условия“, каза още директорът на ОПУ-Русе.