Един от известните юристи в Русе оглави листата на ПП МИР Христина Георгиева. Тя е докторант, адвокат по интелектуална собственост, член на Европейския институт и лектор в ежегодно лятно училище по Европейско частно право в Университета в Залцбург. Нейният забележителен професионален път обаче тръгва от Русе, от Английската гимназия "Гео Милев", като студент изучава право в Университета за Национално и световно стопанство в София, и е наградена "За най-добър делегат" в на Комисията по правата на Човека от Организацията за развитие в Загреб.

- Г-жо Георгиева, какво ви накара да влезете в политиката?
- Доста години съм мислила върху този въпрос, получавала съм предложения и от други партии. Винаги ме е спирало това съображение, което имат и повечето българи, че политиката е мръсна работа. Истината е, че във времето срещах много разочарования в сферите, в които работя, на образованието и съдебната система, все повече мои приятели напускат страната и ме поощряват и мен, и от всичко това ми стана болно. В един момент си дадох сметка, че

може би политиката е мръсна работа, защото няма достатъчно чисти хора, които да се занимават с нея

- Защо избрахте партия МИР?
- Запознах се с председателя на партията Симеон Славчев, той ми представи стремежът им да представят едно ново поколение в политиката. Прецених, че до голяма степен моите лични желания

да видя една възродена България, която не напускат толкова много разочаровани млади хора

съвпаднаха с тези на партията и приех да се кандидатирам за народен представители. Мисля,че трябва сами да си изградим обществото, в което искаме да живеем.
- Какви са впечатленията ви от кампанията, за какво най-често ви питат хората?
- За съжаление тази кампания се провежда почти изцяло електронно. Срещала съм се с доста малко избиратели. Прави ми впечатление обаче, че

основно ни питат дали мислим, че имаме шанс и че нещо може да се промени

Срещнах се с много вече отказали се да се борят хора, което доста ме натъжава. Надявам се някаква надежда да се върне в тях и да гласуват, това е начинът да направим едно по-добро утро.
- Как отговаряте на тези два въпроса, поставени от хората?
На въпросът дали мислим, че имаме шансове, винаги отговарям, че предпочитам да опитам и да дам всичко от себе си. Малко поетично за политиката, но моя учителка по история от английската гимназия от Русе ми каза едно време - вярно е, че

една птичка, пролет не прави, но предвещава за идването на пролетта

В крайна сметка дори едно послание за надежда и очакване на промяна пак би било едно положителна кампания за нас.
Защо хората да гласуват? Мисля, че веднъж е правото на избор, някъде дълбоко в него аз поне се опитвам да намекна на хората, че то върви и с едно задължение към историята и бъдещето на България. Това е вид участие в създаването на една нова реалност в България.
- Мислите ли, че условията, в които се провежда кампанията ще бъдат решаващ фактор за изборите на 4 април и какви са наблюденията ви до сега от предизборният период?
- Може би ако имах поне още една предизборна кампания зад гърба си, бих могла да направя по-правилен паралел. Смятам обаче, че

предвид дигиталната ера, в която живеем и тази кампания достатъчно успешно достига до хората, стига да искат да я чуят

Специално за вирусната ситуация - не това ще повлияе на избирателите да гласуват на 4 април, наистина е въпрос на тяхната убеденост. Има достатъчно мерки, които могат да се предприемат. По-скоро разочарованието, че ще дадат гласът си и нищо няма да се промени, е нещото, което отказва хора.
- Как оценявате ситуацията с коронавируса, какво бихте направили вие, ако трябва да вземате решения за справяне с пандемията и последствията?
- Специално за мерките - да имаше един етап, когато бяха доста хаотични. Всички заповеди с отваряния и затваряния. Заповедите обаче не бяха по-различни и от тези на другите държави, тъй като аз участвах в международен форум с повече от 30 държави, които представиха своите мерки и това се случва и там. Все пак моята експертиза не е в тази сфера, а в образование и право, и изразявам единствено наблюдения. За това не се ангажирам в момента да предлагам и определени мерки.
- Какви са вашите регионални и национални приоритети?
- Партия МИР има

няколко основни приоритета, които добре кореспондират с нуждите на град Русе

Основните приоритети в сферата на икономиката и социалните проблеми в кампанията ни са едно поетапно въвеждане на различен стопански модел - подобен на германския стопански ред, който Германия използва за излизане от кризата след Втората световна война. Това е модел на социално пазарно стопанство, който балансира 3 принципа - социално изразяване, свободата на пазарите и нравствената отговорност на обществото. Експерти от партията смятат, че именно по този модел можем да излезем от кризата, тъй като той има и социален аспект. Проследявайки нуждите на региона, развиването на селските райони също е важно.
Партията предлага още финансова децентрализация -

да остават средства в сметките на общините, за да избегнем практиката да се финансират основно общини, които са с кметове от управляващата партия

Приоритет са и въпросите в сферите на транспорта, туризма - наши експерти са установили, че 1/7 от брутният външен продукт може да се захранва от туризъм, стига да е активно развит. Мисля, че тези цели могат да бъдат изключително полезни за Русе, както от години се говори за изграждането на втори мост, както и въпросът за отваряне на летището в Щръклево. Може да се доразвие и водният туризъм. Районът има нужда точно от развитие на транспорт, туризъм и логистика.
На национални ниво - да се преразгледа изцяло административния апарат и да се създаде идентичен кодекс на бизнеса. Важна според мен е и идеята и да се върне преди действаш закон за управление при кризи - целта му е и превантивно да се предприемат мерки, за да се сведат до минимум резултатите от една криза и да се предприемат по-адекватни мерки от институциите при криза, тъй като в момента липсва координация между пожарна, бърза помощ, гражданска защита и т.н.
- Какви са вашите лични приоритети в тази кампания?
- Те са свързани с основните ми разочарованията в двете области, които практикувам. По образование съм доктор по право, а по професия съм адвокат и лектор към момента в лятно училище по европейко частно право в университета в Залцбург и в опита си срещнах доста лоши практики.

Поставила съм си за цел да се боря срещу всяка липса на безпристрастност

и тенденциите на изключително много некоректна работа, изключително много търговия в тези две области, които следва да са обективни и безпристрастни. Смятам, че в университетите се убива желанието на млади хора да правят наука. Това е причината и много млади хора да търсят реализация навън. На мен самата ми беше много по-лесно да се докажа пред юридическия университет в Залцбург, отколкото пред българските университети, които не веднъж са ми създавали проблеми в реализацията.
- Посочете нещата, които трябва да се направят веднага, за да се подобри животът в Русе и да се спре тенденцията да изтичат млади кадри от региона?
- Според мен има две основни стъпки - привличане на инвеститори, които са свързани с повече работни места и съответно по-високо заплащане, а в образованието смятам, че са възможни да се направят много повече проекти, в които да участват млади хора.

Тук има страхотен университет, който може да развие още повече връзката си с международни университети

в други държави. Аз лично съм предлагала на няколко университета, има желание от Европа и Америка, с някой дори обсъждаме създаването на програма за лятно частно право и това без проблем може да стане в Русе. Това много действа на мотивацията на млади хора - програми за участие, обмени и работни места.
- Какво ще кажете на хората в Русе и в областта - защо да гласуват за партия МИР и вас като свой представител в парламента?
- Факт е, че последните години и аз професионално се развивам повече в София, но живея в Русе от 10 годишна и мога да кажа, че сърцето ми принадлежи на този град.

Знам, че когато правиш нещо от цялото си сърце, то дава резултати

По същия начин успях след 13 години опит с лични средства и лични контакти да наложа и включа България и българското право в програмата на лятното училище в Залцбург. Просто като паралел, Румъния беше приета в програмата 2007 година. Само България липсваше. Смятам, че след като в една държава като Австрия успях да защитя българската позиция, ще мога успешно да защитя интереса на русенци в бъдещият парламент, защото смятам, че колкото повече чисти хора влязат в политиката, толкова по-малко мръсна ще става тя с времето.

 

Парламентарни избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление.