Китайската технологична компания Xiaomi планира да произвежда електрически превозни средства, използвайки фабриката на Great Wall в Китай, предава Reuters, позовавайки се на свои източници. Това прави Xiaomi най-новата технологична фирма, която се присъединява към състезанието за интелигентна мобилност.

Aкциите на технологичната компания скочиха с 6.71% в началото на търговията в петък. Акциите на Great Wall в Хонконг пък се повишиха с повече от 8%, а в Шанхай - с над 7%.

Xiaomi, един от най-големите производители на смартфони в света, иска да произвежда бюджетни електромобили под собствена марка. Great Wall, която преди това не е предлагала производствени услуги на други компании, ще предостави инженерни консултации за ускоряване на проекта, според източниците. И двете компании планират да обявят партньорството си в началото на следващата седмица.

Планът идва, след като Xiaomi се стреми да диверсифицира потоците си от приходи от бизнеса със смартфони, което представлява по-голямата част от доходите му. В сряда компанията отбеляза нарастващи разходи от глобалния недостиг на чипове и отчете тримесечни приходи под пазарните очаквания.

Ходът на компанията идва и на фона на автомобилните производители и технологичните фирми, които работят по-тясно, за да разработят по-интелигентни превозни средства.

Основателят и главен изпълнителен директор на Xiaomi, Лий Джун, вярва, че опитът на компанията в производството на хардуер ще помогне да се ускори проектирането и производството на нейните електромобили.

Заедно със смартфоните, Xiaomi произвежда десетки устройства, свързани с интернет, включително скутери и пречистватели на въздух.

Компанията планира да пусне първия си електромобил около 2023 г. Това ще позволи на автомобилите му да се свързват с други устройства в продуктовата си екосистема.

Базираната в Баодинг Great Wall, най-големият производител на пикапи в Китай, тази година пусна самостоятелна марка за електрически и интелигентни превозни средства, а освен това изгражда и електрозавод в Китай в партньорство с BMW. Миналата година Great Wall е продал 1.11 млн. автомобила. В момента компанията строи и първата си фабрика в Тайланд.