Преди дни, на 22 март, се навършиха 95 години от рождението на една от примадоните на русенския драматичен театър - Царева Беева. Тя е родена през 1926 година в Русе, завършва полукласическа паралелка на девическата гимназия „Баба Тонка“ в родния си град, а след това усвоява премъдростите на сценичното поведение в Театралната школа в София, ръководена от проф. Кръстьо Мирски. 
Започва своя творчески път във Варненския народен театър. Последователно играе на сцените на театрите в Пловдив, Сливен, Бургас, София, Перник, Разград, Силистра, а на русенския театър отдава 16 плодотворни години от своята кариера. Бележити са нейните роли  Розаура в „Хитрата вдовица“ от К.Голдони, Сюзи в „Топаз“ от М.Паньол, Елиза Дулитъл в „Пигмалион“, София в „От ума си тегли“ на Грибоедов, Галя Бородина в „Люлякова градина“ от Цезар Солодар /роля, с която са се сменяли в различни представления Беева и Татяна Лолова/ и др.
Царева Беева има и немалко филмови роли - снимала се е във филмите „Вчера“ и „Мечтатели“ на Иван Андонов, „Секирата“ на Дочо Боджаков, „Аз, графинята“ и др. През 1999 г. излиза от печат нейната автобиографична книга „Откровено за сцената и живота“. За творческите превъплъщения и богатата палитра от образи, които пресъздава на театралната сцена, тя е удостоена с Почетен знак на град Русе. Царева Беева умира на 15 април 2014 г.