Красимир Цонев, посочен от Комисията за досиетата като свързан с бившите служби на ДС, подаде заявление за оттеглянето си от листата на 19 Русенски многомандатен избирателен район, съобщиха от партията на д-р Петър Москов КОД. 
В случая става въпрос единствено за принцип, тъй като Цонев не е имал време за реално сътрудничество с комунистическите тайни служби - той е регистриран от ДС в самия край на режима, на 18 септември 1989 година. 
Предварително сме създали надежден механизъм, който да ни гарантира, че дори и да се окаже такъв човек в нашите листи, той ще бъде отстранен, коментира лидерът на КОД Петър Москов. 
Декларациите, които само кандидатите на КОД бяха задължени да подпишат предварително, са гаранция срещу подобни случаи. Затова посрещнахме новината спокойно и без да бързаме да излизаме с медийни съобщения. Но изключително сме отвратени от злобните, ехидни реакциите на партии, чиито листи са пълни с партийни секретари, техните деца, роднини и наследници и щатни служители на ДС, заявява още Москов. 
За съжаление, те ми припомниха онази грозна сцена, която преди години ме впечатли със същото злорадство и ехидност на депутатите от БСП в Народното събрание, когато обявяваха оцелелите от лагерите николапетковисти за агенти на ДС, припомня той. 
Това, което за другите е пожелателно, показахме, че за нас вече е действаща норма, каза д-р Ваньо Шарков, зам.-председател на КОД.