Международно дружество „Елиас Канети“ предлага на русенски младежи да разгадаят кодовете на живота през езика на киното. Проектът „Младежта в Европа - вчера, днес, утре“ се състои от три модула, които в три различни дни ще предлагат различни кинопознания и преживявания. 
Първият модул връща времето десетки години назад и показва филми от 70-те години на миналия век на някогашни млади кинолюбители от Група „Русефилм“. Прожекциите са на 28 март и ще бъдат показани онлайн в https://zoom.us/j/99890165944?pwd=cTBJQWw3TTVFQmtBM2loRHlmcU9Edz09. 
На 10 април следва кинопоказ на късометражни филми с български субтитри, подбрани от конкурсите Crеajeune през 2019, 2020 и 2021. Авторите са младежи от Франция, Германия, Белгия и Люксембург. Прожекциите ще бъдат в зала „Слави Шкаров“ на театъра, стига пандемията да позволи. 
Третият модул е за младежи на 12-15 години, той предвижда прожекции на филми от зората на киното и уъркшоп, в който участниците ще създадат свои кинопродукт. Автор на проекта е германката Луиза ван Баал, практикантка в МД „Елиас Канети“.