Протест пред общината в сряда и блокада на Дунав мост готвят ресторантьорите и хотелиерите от Русе, които в събота излязоха на демонстрация срещу новия локдаун и заявиха, че действията им ще продължат, ако не бъдат чути. Недоволството си изразиха и десетки представители на персонала на ресторанти и хотели, които остават без работа за пореден път от година насам.
Много от собствениците на заведения са притеснени, тъй като се налага да теглят кредити, за да заработят отново. Спирането им само 20 дни отварянето след дълга пауза, ги сварва с дългове, които няма как да плащат.
„Заведението ми в Русе, което успяхме да запазим, работи на ръба. Ние в момента вадим от собствените си пари, теглим кредити, лични кредити, защото тя фирмата вече е длъжник, няма как да стане. Клиентелата е страшно малка, може би 10 процента, така че не виждам какъв е смисълът да затварят празните заведения“, казва Пламен Йосифов.
Според хората от бранша мерките са необмислени, а финансовите компенсации - недостатъчни.
„Хотелът е празен, ресторантът е затворен, разчитаме единствено на доставките на обяд, което е  1/18 от нормалния ни капацитет на работа. Имам 30 човека персонал, които в момента ще се наложи да си седят по къщите. Въпреки че изкарах коронавируса доста тежко, смятам, че мерките, които се вземат, са изключително драстични, ненужни, преувеличени. Самите сметки не са намалели в момента, в който бяхме затворени. Той токът си върви, защото витрините, хладилниците, камерите, всичко е включено, парното също върви, защото сградата не може да не се отоплява, и осигуровките си вървят, въпреки че хората бяха неплатена и някои от тях съкратих“, казва Светлана Павлова, собственик на ресторант и хотел.
Статистиката на Регионалния съюз на ресторантьорите и хотелиерите в Русе показва, че от 103 члена са останали 83.
„Това означава, че 20 процента от кафенетата, ресторантите няма да отворят. Включително има и някои хотели, които се продават, защото не им харесва бизнесът. Не мога да разбера по какъв начин и как лекарите решават, че точно, когато има грипна вълна, ние ще сме отворени, а точно, когато свършва грипната вълна, тогава ще сме затворени. Изкарахме цяла зима, вместо декември, който е най-добрият за хотелиерите и ресторантьорите да изкараме някой лев, ние бяхме затворени. Финансовите компенсации не се изплащат навреме от 8500 заявления някъде около 4000 са удовлетворени и 4500 все още чакат парите, които са обещани от правителството. Това е крайно неудобно, защото ние, като отваряме, ни трябват средства, които не сме заработили три месеца и трябва задължително по някакъв начин да извадим свежи пари. Всичкото това е свързано с много разходи, всички малотрайни зеленчуци, колбаси, ги подаряваме на работниците, а всичко друго стои във фризерите и ако нещо се счупи, се изхвърлят за хиляди левове на боклука. Или да не отваряме изобщо и да ни платят средствата, или просто когато ни затварят, да не е толкова бързо и да не е толкова неадекватно“, казва председателят на регионалната структура Красимир Иванчев.