Както съм казвал и по-рано, годината ще бъде много тягостна, а за някои дори фатална. Ще има доста фалити. При предния локдаун имаше 65 000 заявления за прекратяване на дейност в страната, сега може би ще бъдат 200 000. Това прогнозира председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев след новината, че се готви ново затваряне в страната, за да се овладее причинената от Ковид-19 пандемия.
Държавата все още не е дала указания как работниците в неплатен отпуск ще получават обещаните им 24 лева на ден. Както бе съобщено, новата помощ ще се отпуска на служители във фирми и обекти, чиято дейност е принудително ограничена със заповед на властите. Тя обаче още не е утвърдена черно на бяло.                     

Помощта се отпуска за максимум 60 работни дни, т.е. 84 календарни, а намеренията са всички заведения да се затворят за 4 месеца, заяви Иванчев.
Според председателя на местния браншови съюз се бавят и парите по мярката 60/40. За ноември плащания все още няма, въпреки че обикновено плащат една част от 1-во до 15-о число, а другата - между 15-и и 20-и. През този месец обаче нито първите, нито вторите ги има. И ако държавата не си спазва договора, ще трябва бизнесът да я съди, за да си вземе парите. При това положение браншът няма друга алтернатива, освен да прати 30-40 000 души на борсата. Където да вземат поне по 12 лева на ден. 
Фалити ще има, много обекти вече спират. “Дел Кано” е затворило, “Слънчевата къща” така и не отвори, “Тоскана” не отвори, “Good Food” мислят за затваряне, “Спялендид” затваря. Някои се канят да започнат чак през април. В момента сме на кантар дали да правим национална стачка, за да се приемат тези мерки, за които настояваме, или да освобождаваме всички и да ги пращаме на борсата, заяви Иванчев.