Районната избирателна комисия в Русе одобри образеца на бюлетината за гласуване на парламентарните избори на 4 април. Тя отново е интегрална и в нея са включени всички 30 участници във вота плюс задължителната опция „Не подкрепям никого“.
Бюлетината е стандартна и позната от предишни кампании. Разликата е една, но много съществена. Тя е  в кръгчетата за отбелязване на преференциите в десния горен ъгъл номерата на кандидатите, които в избирателния район могат да са до 16 - два пъти броя на разпределяните 8 мандата. Сега предпочитанията ще се отразяват не с номера от 1 до 16, а от 101 до 116.
Целта е да се избегне досегашната практика номерът на предпочитаната политическа сила да се зачерква за по-сигурно два пъти - веднъж в списъка на партиите и коалициите и за по-сигурно според някои - в кръгчетата.
През 2017 година това двойно подсигуряване роди феномена 10/10, който размести листите на БСП в няколко избирателни района. Той изигра роля и в Русе, като прати в парламента на мястото на втория Добрин Данев десетия Георги Стоилов, който сега отново е кандидат за депутат. Началото на това явление обаче бе поставено на изборите за евродепутати през 2014 година, когато 15-ият в листата на БСП Момчил Неков измести първия Сергей Станишев, а от това пострада кариерата на Петър Курумбашев.
Седем години по-късно това недоразумение изглежда преодоляно, а това е важно. След идеите преференциалният вот да бъде практически обезсмислен с висока бариера, законът бе коригиран така, че личните предпочитания ще продължат да пренареждат листите. При сегашната система бетониран е само водачът, тъй като всеки глас без преференция автоматично ще се смята и като предпочитание лично за него. Останалите трябва да съберат минимум 7% от гласувалите за листата, за да се придвижат напред. Както „Утро“ вече писа, с оглед получените на миналите избори резултати в областта, електоралният асансьор може да бъде задействан с малко над 2000 гласа дори и при най-големите партии и коалиции.